15 август – любимият празник на Варненци и гостите на града

август 15, 2015 at 09:38

Празник на Варна

Една различна гледна точка за лятното ежедневие с празничен морски полъх

       За тези, които не са от Варна или Черноморието, морските забележителности са постоянна мечта, която се сбъдва само през лятото, но за родените край брега те са просто даденост, която се отчита главно по време не отпуската (ако ползват такава). Защо да не погледнем от друг ъгъл на любимата Варна? Наближаващият празник на града – 15ти август предлага чудесна възможност да разгледате морската столица не само като плажен рай, пълен с леко слънчасали и подпийнали чужденци, а като едно ново и интересно място. Със сигурност има кътчета от Варна, както и събития, които не сте посещавали и е време да го направите.

Кратка и безплатна рецепта за градско щастие

И така, иска те ли да преживеете един различен празник на града? За нестандартно мислещите предлагаме едно просто и оригинално решение. Опитайте се да си представите, че никога не сте посещавали Варна и не знаете какво предлага тя. Още на 15ти сутринта, след като се събудите, си помислете за най-хубавото морско място, което сте виждали в мечтите си. След това преминете на „стъпка 2” – излезте навън и се опитайте да отидете до морето пеша (ако здравето и летните жеги ви го позволяват!), като през цялото време се опитвате да гледате на градския пейзаж от друг ъгъл. Вглеждайте се в дребните неща, които не сте забелязвали преди, със сигурност има такива, колкото и добре да познавате града. Съзерцавайте, удивлявайте се, наслаждавайте се. Почувствайте се като откриватели… или просто като туристи (но не като онези подпийналите, а като другите, удивляващите се). Един съвет: пробвайте да минавате по малки, непознати, криволичещи улички и ще се изненадате колко много такива има във Варна, и то около центъра. Така наистина ще се почувствате като чужденци, дори можете да се престорите на такива и да попитате на чужд език някой минувач за пътя. Познавам хора, които са го правили, забавно е. Но това е само за ентусиастите, ако нямате самочувствие и детинско любопитство, не го правете, за да не станете за смях. Накрая седнете в някое ново за вас заведение край морето с цветен коктейл в ръка. И не на последно място – правете много снимки, дори да не са професионални. Така след като се приберете вкъщи и ги разгледате, ще видите Варна с „различните очи” на фотоапарата като едно наистина непознато място. През цялото това време не забравяйте празничното си настроение – все пак града празнува веднъж в годината!

Какво предлагат организаторите?

За традиционалистите, свикнали да разчитат на предварително обявена програма с празнични събития, Община Варна се е погрижила:

15 август е отделен за празнични дейности, като започва с тържествена литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на Варна в Катедрален храм “Свето Успение Богородично”. Следва тържествено издигане на флага на Варна и литийно шествие на площад “Свети свети Кирил и Методий”. Днес ще бъде даден старт и на Международния Фестивал на хвърчилата. Безплатен куклен театър, изложба в Археологическия музей, клоунада на цирк „Играчка-Плачко“, Пиратско шоу, воден спектакъл „Аве Мария“ в плувен комплекс „Приморски“ също ще бъдат част от празника. Тази година в Летния театър ще можем да се насладим на тържествен концерт с участието на дует „Ритон“, Поли Генова и фолклорен ансамбъл „Варна“. За първи път ще се състои и празничен концерт в зоната около Морска гара, в който ще участват „Акчент“, „Дийп зоун проджект“ и Дамян Попов, което ще бъде съпровождано от първото в страната уникално водно шоу „Фата Моргана: светлини над залива“ Завършекът ще бъде поставен от цветни илюминации, изстрелвани от вълнолома на Морска гара. (за повече подробности и часово разписание на събитията посетете: http://www.moreto.net/novini.php?n=298448

Независимо кой начин за отбелязване на празника на Варна ще изберете, се постарайте да запазите хубавото настроение и ентусиазъм. Ако пък не разполагате с такива си ги „набавете” от приятел, който ги има вповече. Дали ще се преструвате на варненец с „амнезия”, който иска да види града с нови очи, или ще се забавлявате с „палитрата” от събития, казано по журналистически, е лично ваш избор. А може и просто да минете през църква, защото 15ти август е и големият празник Успение Богородично или да посетите Панаира на занаятите, който продължава до 21ви, да разгледате някоя изложба или да отидете на концерт извън програмата. Пък и не е нужно да е официален празник – при всички случаи ви остава възможността да изживявяте всеки ден като такъв, дори и без тържествена програма, особено докато времето навън го позволява!

Благодарности от екипа на Bell Education към автора на статията – Миряна Бучкова