Защо ученето на чужд език е полезно?

Защо ученето на чужд език е полезно?

„Езикът е пътна карта на културите. Той ти казва откъде идват и накъде отиват хората“ – Рита Мей Браун

В тази статия ще ти разкажа за ползата от научаването на чужд език. Знаеш добре, че в днешно време е необходимо и почти неизбежно да се научи поне още един език. Чуждите езици се изискват за работа (както в чужбина, така и в България), влизат в задължителната програма от изучавани предмети в училище, сблъскваш се с тях навсякъде в интернет пространството, а и не само там, пътуване в чужбина би се превърнало в огромен хаос ако не можеш да комуникираш и поради още стотици други причини… Но освен необходимо, защо е полезно?

  1. Разширяване на кръгозора – В процеса на изучаване на даден език ти се запознаваш не само с лексиката, фонетиката и граматиката, но и с бита, културата, особеностите, обичаите и традициите на страната, географското ѝ разположение, природа и забележителности. Потапяш се в свят различен от твоя. Намираш нови неща, които ти се струват интересни и вълнуващи. Например би могъл да откриеш нов любим изпълнител или нов любим стил музика, нови интересни филми и книги или ново любимо ястие. Възможностите са безкрайно много, както и нещата, за чието съществуване дори и не подозираш, все още.

 

  1. Подобряване на майчиния език – Поради постоянната употреба на майчиния език, рядко се замисляш за граматическите правила и за речниковия запас. Докато изучаваш чужд език вниманието ти е насочено изцяло върху това дали казаното или написаното е граматически правилно, следиш за правилния словоред и за правилната употреба на думите в изречението. Това неминуемо влияе и върху родния език – започваш да обръщаш внимание на правилата на собствения си език и да поправяш грешките, които си допускал по невнимание.

 

  1. Подобряване на комуникативните умения – С овладяването на още един език, ще откриеш, че ставаш все по-уверен в себе си и в собствените си умения. Благодарение на наученото ще откриваш повече теми за разговор и общи интересни с най-разнообразни хора. В допълнение, ако изучаваш езика в група – където средата предразполага към общуване с други хора със същата цел като твоята, е неизбежно да не се завържат безброй разговори, дори и за странични неща, които не са свързани с учебния процес.

 

  1. Изостряне на слуха – С опознаването на даден език откриваш, че неща, които преди си чувал по определен начин всъщност звучат коренно различно. Колкото повече езици научаваш, толкова по-развит става слухът ти – способността за различаване на отделни звуци става все по-голяма и следователно слухът се изостря. В допълнение – хората владеещи повече езици са по-музикални и по-лесно овладяват различни музикални инструменти.

 

  1. Развиване на абстрактно мислене – Когато се опитваш да говориш на чужд език не винаги се сещаш за подходящите думи в момента на разговора, следователно трябва да измислиш начин да кажеш това, което искаш по друг начин, с други думи. В резултат на това се тренират гъвкавостта и свободата на изказа. Това е като упражнение за мозъка, в което развиваш креативността си.

 

  1. Подобряване на концентрацията и възможността за вършене на няколко неща едновременно – С научаването на повече езици, започваш в по-голяма степен да обръщаш внимание на детайлите, които те обкръжават. Хората говорещи повече езици се концентрират по-лесно и успяват да отделят нужната – важна информация по-лесно. В допълнение, тъй като са свикнали да отделят по-добре различните звуци, те се справят много по-добре в напрегнати ситуации и не се разсейват толкова лесно от обкръжаващите ги шумове. Доказано е, че мозъкът им може да се концентрира върху няколко неща едновременно и да превключва между отделни задачи по-бързо, тъй като са свикнали да превключват от един език на друг.

 

  1. Подобряване на паметта Мозъкът може да се тренира и развива също като мускулите – с упражнения. Ученето на език се оказва едно изключително добро и ефективно упражнение развиващо мозъчната дейност. В резултат на това паметта се подобрява – знаещите повече от един език са по-добри в запомнянето на последователността на предмети и събития, също така се ориентират по-добре в непознати ситуации.

 

  1. Намаляване на риска от алцхаймер – При изследване, проведено от специалисти невро-психолози, е доказано, че възрастните хора изучаващи чужди езици имат по-малък риск да развият алцхаймер, дори и да са предразположени към това заболяване. Или поне това занимание забавя развитието на болестта, подобно на други занимания, като например – четене, редене на пъзели и решаване на логически задачи.

 

В допълнение към изброените горе ползи е хубаво да се добави, че ученето на чужди езици носи удовлетворение, самоувереност и радост от постигнатото, следователно, учейки език можеш да се пребориш с депресивни състояния. Чуждоезиковото обучение може да се превърне в лесен, забавен, приятен и достъпен начин за разсейване от сивото ежедневие. Това е повод да развихриш въображението си и да помечтаеш за разговори с местното население на отдалечени, магически дестинации, които ще посетиш някой ден.

Има ли конкретен език, за който си мислеше докато четеше тази статия? Разгледай предлаганите от нас чуждоезикови обучения и открий своето!

„Ако говориш с човек на език, който разбира, думите ще достигнат до съзнанието му. Но ако говориш с него на родния му език, ще докоснат сърцето му“ – Нелсън Мандела