Историята на Коледа

Историята на Коледа

 

Коледа се празнува на 25-ти декември. В продължение на две хилядолетия хората по света го спазват с традиции, които имат както религиозен, така и светски характер. Християните празнуват Коледа като годишнина от рождението на Исус от Назарет, духовен водач, чиито учения са в основата на тяхната религия. Популярните обичаи включват размяна на подаръци, украсяване на коледни елхи, посещение на църква, споделяне на ястия със семейството и приятели, и разбира се, чакане на Дядо Коледа. 25-ти декември- Коледа – е федерален празник в Съединените щати от 1870 година.

 

Как започва Коледа?

 

 

Средата на зимата отдавна е време за празнуване по целия свят. Векове преди пристигането на човека, наречен Исус, ранните европейци празнували светлината и раждането в най-мрачните дни на зимата. Много народи се радвали по време на слънцестоенето, когато най-лошата зима е зад гърба им и могат да очакват по-дълги дни и удължени часове на слънчевата светлина.

В Скандинавия норвежците празнуват Юл от 21 декември, зимното слънцестоене, до януари. В знак на признание за завръщането на слънцето бащите и синовете носят вкъщи големи трупи, които да подпалят. Хората пируват докато дънерът изгори, което може да отнеме до 12 дни. Скандинавците вярват, че всяка искра от огъня представлява ново прасе или теле, което ще се роди през следващата година.

В Германия хората почитат езическия бог Оден по време на празника в средата на зимата. Германците са ужасени от Оден тъй като вярват, че той извършва нощни полети в небето за да наблюдава народа си и след това решава кой да загине. Заради присъствието му много хо ра остават вътре.

 

 

Сатурналии

В Рим, където зимите не са толкова сурови като тези в далечния север, Сатурналии- празник в чест на Сатурн, бога на земеделието- се празнува. Започвайки от седмицата, водеща да зимното слънцестоене и продължавайки цял месец, Сатурналии е хедонистично време, когато храната и напитките са в изобилие и нормалният римски социален ред е обърнат с главата надолу. За един месец поробените хора получават временна свобода и се третират като равни. Бизнесът и училищата са затворени за да могат всички да участват в празничните тържества.

Също така около времето на зимното слънцестоене римляните отбелязват Ювеналия, празник в чест на децата на Рим. Освен това членовете на висшите класи често празнуват рождения си ден на Митра, бога на непобедимото слънце, 25-ти декември. Смята се, че Митра, млад бог, е роден от скала. За някои римляни рожденият ден на Митра е най-свещеният ден в годината.

 

 

Интересни факти:

  1. Всяка година само в Съединените щати се продават 30-35 милиона истински коледни елхи. В САЩ има около 21 000 производители на коледни елхи и дървета обикновено растат около 15 години преди да бъдат продадени.
  2. През Средновековието коледните тържества са бурни и шумни.
  3. Когато Коледа е отменена: От 1659 година до 1681 година, празнуването на Коледа е забранено в Бостън, а нарушителите на закона са глобени с пет шилинга.
  4. Коледа е обявена за федерален празник в САЩ на 26 юни 1870 година.
  5. Първото яйце, направено в САЩ е консумирано в селището на капитан Джон Смит от 1607 година в Джеймстаун.
  6. Растенията на Коледната звезда са кръстени на Джоел Р. Пойнсет, американски министър в Мексико, който пренася червено-зелено растение от Мексико в Америка през 1828г.
  7. Армията на спасението изпраща облечени хора като Дядо Коледа за да събират дарения по улиците през 1890 година.
  8. Рудолф, най-известният северен елен, е продукт на въображението на Робърт Л. Мей през 1939 година.
  9. Строителните работници започнаха традицията за Коледно дърво в Рокфелер център през 1931 година.

 

Весели празници от екипа на Bell Education! 🙂