Коледа по света

Коледа по света

Разгледайте богатите празнични традиции от цял ​​свят, докато създавате свои собствени традиции с любимите хора през този сезон.

 

Германия: Никулден

В Германия Дядо Коледа като цяло все още приема външния вид на традиционния римокатолически епископ Свети Никола. Децата се подготвят за пристигането му, като поставят прясно излъскани ботуши пред вратите си, заедно с моркови за коня на епископа. На 6 декември, Никулден , епископът ходи от къща на къща с книга, в която се описват делата на децата. В зависимост от това дали са били палави или мили, той им пълни ботушите или с нещо добро, като сладки, или с нещо не толкова добро, като клонки.

 

Италия: Ла Бефана

Италианските деца вярват, че вълшебен дарител слиза през комина през нощта, за да достави подаръци на хубавите деца и въглища на непослушните – но това не е Дядо Коледа и не е на Коледа. Вместо това децата затаяват дух за 6 януари, деня на Богоявление, когато са посетени от Ла Бефана, любимата коледна вещица.

 

Великобритания: Раздвижване в неделя

От викториански времена във Великобритания неделята пет седмици преди Коледа е известна като неделята на раздвижването, където празнуващите правят каша или пудинг с 13 съставки, за да представят Исус и неговите 12 ученици. Всички в семейството „разбъркват“ кашата, като рецитират свързани пасажи от Молитвеника. Всеки член на семейството си отправя мълчаливо коледно желание, докато се движи от изток на запад – посоката, в която се казва, че са пътували Тримата мъдреци.

 

Украйна: Паяк и коледната елха

В Украйна декорациите с паяци и паяжини са символ на добър коледен късмет. Семействата украсяват коледните елхи с паяжини, за да отбележат фолклорната приказка за семейство, което не можело да си позволи орнаменти и декорации за своето дърво. Както се казва в приказката, те се събудиха на Коледа и откриха, че паяци са изплели красиви мрежи около дървото, което блести на слънчевата светлина.

 

Япония: Пържена Коледа в Кентъки

Една от най-любопитните коледни традиции в света включва пържено пиле – по-специално KFC. Заведението за бързо хранене е любимо в Япония и близо 4 милиона японци го ядат на Коледа , която не е важен празник в Япония.

 

Гърция

Гърция е предимно гръцка православна нация и в допълнение към посещаването на среднощни църковни служби на Коледа, семействата могат също така да поддържат огъня си или да поръсят със светена вода от увит с босилек кръст, за да предотвратят „караконджоли“ – зли същества, които пълзят в домовете през комина и причиняват пакости.

 

Испания – Богоявление

Много семейства в Испания украсяват къщите си с богато украсени сцени от Рождество Христово и се наслаждават на празник с морски дарове на Бъдни вечер или Коледа.

 

Ако тази статия ви е била полезна и интересна може да прочете повече информация за празника Коледа  ТУК.