Корейски, култура, K-Pop

Корейски, култура, K-Pop

K-Pop (корейската поп музика) се превърна в световен феномен. Заражда се в началото на 90-те, а с настъпването 21-ви век започва корейската вълна, която също е наричана Hallyu. Това поставя началото на масовото разпространение на к-попа извън границите на Корея. Park Jae-sang, по-познат като Psy, постави своя “Gangnam Style” и K-Pop музиката на световната сцена през 2012г. Към момента в Youtube има 3 594 324 417 показвания – какво невероятно число!

В момента 2 от K-Pop бандите, които се радват на невероятна популярност и успех са BTS и BLACKPINK.

Тази нова вълна набра толкова голяма популярност, че дори и за човек като мен, който не беше проявявал интерес към K-Pop музиката беше невъзможно да не се сблъскам с нея. Това се случи с ремикса, направен от Steve Aoki именно на песен на BTS.

Интересното следствие от този успех на K-Pop музиката е че все по-голям става интереса към корейския език и култура, най-вече от страна на тинейджърите. Именно желанието да разбират и говорят езика на любимите си изпълнители (или по-скоро да разбират текстовете на песните им и да ги пеят правилно) са причинa и търсенето на уроци по корейски да нараства.

Всъщност ученето на корейски език има още много ползи. Дори и да не сте фенове на корейската музика, вярвам че ще намерите причините за ученето на корейски като резонни. А за тинейджърите, които започват ученето на корейски заради любовта си към музиката, ползите ще дойдат просто като допълнителен бонус.

 

1. Корейския има една от най-логичните системи за писане в света.

Корейската азбука Hangul не е еволюирала бавно като другите азбуки. Тя е създадена с идеята да бъде по-лесна.

 

2. Ще повиши интелектуалните ви способности

Има много ползи от ученето на втори език. Способността да говориш на два езика стимулира интелекта и повишава умственото развитие. Ученето на нов език поддържа мозъка активен и здрав.

 

3. Ще подобри личните ви и бизнес взаимоотношения

Ако на работното си място контактувате с човек, който говори на корейски, то ученето на корейски ще ви направи ценен кадър във фирмата ви. С компании като Samsung, LG и Hyundai, Корея има 13тата най-силна икономика в света.
Ако и когато вашата компания реши да работи с корейски фирми или инвеститори, вашите познания по корейски ще са от голяма полза и ще ви донесат допълнителни дивиденти.
Ученето на корейски може също да заздрави личните ви взаимоотношения и тези с приятелите ви. Ако имате приятели, които говорят корейски, те ще оценят усилията ви да научите техния език и с радост ще ви помагат да го упражнявате и развивате.

В нашата страна да работиш с корейска фирма или да знаеш корейски звучи все още малко екзотично, но когато хора говорещи корейски са необходими, приятното учене на корейски като хоби ще ви се отплати.

 

4. Пътувания

Ако планирате да отидете в Корея, то със сигурност трябва да положите старание да научите корейски поне малко. Няма значение дали ще стоите седмица или няколко месеца. Ученето на корейски ще ви помогне да се справяте по-добре и да се чувствате по-комфортно в новата среда, да се адаптирате по лесно към културата и обществото.

Ще ви е по-лесно да комуникирате с екскурзоводите, собствениците на бизнеси и местните. Ако разбирате и говорите корейски ще подобрите цялостно преживяването от пътуването си. Също така ще се чувствате много по-комфортно на чуждото място, ако можете да разбирате местния език.