ТОП 5 приказни места в Италия, далеч от тълпите

ТОП 5 приказни места в Италия, далеч от тълпите

Италия е една от най-желаните и посещавани дестинации от туристи годишно. Освен с вкусната италианска храна, виното и невероятните исторически и архитектурни забележителности, далеч от тълпите има и много красиви местенца, които си заслужава да бъдат видени.

 

       1. Питиляно в южния край на Тоскана

Питаляно е малко градче в централна Италия в региона Тоскана. Градът е богат на култура и история. Известен е още като италианския “малък Йерусалим”, тъй като множеството избягалите от Рим евреи,, си намират безопасен подслон там. Уникалността на Питиляно се дължи на факта, че е изцяло изграден във вулканична скална маса от туф. Историческия град е заобиколен и от трите си страни от стръмни бездни, придаващи му величествен вид. 

 

       2. Боромеовите острови

Боромеовите острови са малка група група живописни острови, разположени в езерото Лаго Маджоре. Носят името на богата аристократична фамилия Боромео през 16ти век. Трите острова – Изола Бела, Изола Мадре и Изола деи Пескатори предлагат на своите посетители различни преживявания.

 

Изола Бела е може би най-живописния от трите острова. През 1630г. Граф Карло Боромео III започнал преобразяването на острова, като решил да го превърне в бароков оазис за съпругата си Изабела. Именно градината построена във формата на пирамида се е превърнала в символ на острова. Разположена е върху 10 тераси, украсени с множество статуи, а на върха е поставена фигура на еднорог. 

 

Изола Мадре е най-големия от трите острова. Отличава се с забележителните си градини и е убежище за пауни, фазани и папагали,  както и на редки растения и екзотични цветя. 

 

Изола деи Пескатори е известен като Рибарския остров и се отличава с елегантни къщи и тесни калдъръмени улички  водещи до малко пристанище.

 

 

          3. Алберобело 

Алберобело е град в Южна Италия, регион Пулия. В буквален превод името означава “красиво дърво”. Градът е популярен заради своите многобройни кръгли къщи, наречени трули, и са част от световното културно наследство на Юнеско. Къщичките са направени от варовик и други камъни, без абсолютно никакъв материал, който да ги споява. Покривите им представляват конус, като под всеки един обикновено има по една стая. Друго интересно в трулите е завършека на покривите им – най-често е едно топче. Това топче играе ролята на “свързващ камък” или наричан още “понаколо ”. Когато се появи нов член на семейството, постройката се разширява с още едно помещение с конусовиден покрив. Така се разбирало и колко е голямо семейството.

 

 

          4. Чинкуе терре

Чинкуе терре, в превод от италиански означава “петте земи” и се свързва с броя на селищата, които са включени – Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо. Селцата са разположени по каменистото крайбрежие на италианската Ривиера и са включени в списъка на ЮНЕСКО.  До средата на 19ти век, Чинкуе Тере били изцяло изолирани и до тях можело да се стигне само по вода или пеша с много усилия.  Всяко едно от тях има своя собствена атмосфера. Разположени са стъпаловидно по стръмните планински склонове и имат разкошни гледки към морето, уличките са стръмни, а автомобилите забранени.

Риомаджаро и Манарола са свързани от Пътеката на любовта, дълга 1,5км. Корнилия е разположено високо на скалата и предлага страхотна гледка към Лигурско море. Вернаца е най-живописното от петте селца, а Монтеросо предлага чудесен пясъчен плаж.

 

 

       5. Матера

Древният град Матера, или по-известен като Сиси ди Матера е разположен на ръба на каньона на река Гравина в област Базиликата. Градът набра популярност след като през 2019г. бе избран за европейска столица на културата, заедно с Пловдив. Градът е известен с каменните си жилища и пещери, издълбани в меки варовити скали, които са определени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Къщите в града са буквално една върху друга и някои улици дори минават по покривите им. Матера освен

архитектурни забележителности представлява и лабиринт от тесни улички, стълби и подземни тунели, също издълбани в меката скала.

 

 

Италия пленява със своята храна, изкуство и култура, а италианският език от своя страна е един от най-мелодичните езици, заедно с френския и испанския език. Ако искате и Вие да опознаете тънкостите му и да се потопите в магичната му атмосфера, ние от Белл Едюкешън Ви предлагаме групови или индивидуални уроци по италиански. А този месец започва нова група за напълно начинаещи.