Три важни въпроса при избора на занималня – КОЙ, КАК, КАКВО

Три важни въпроса при избора на занималня – КОЙ, КАК, КАКВО

 

Необходимо ли е да запиша детето си на занималня докато е в 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти клас?

Какво е важно да знам преди да запиша детето си на занималня?

Къде да запиша детето си на занималня?

Как да преценя дали детето ми има нужда от занималня?

 

Това са само част от въпросите, които изникват в съзнанието ни, когато детето прекрачи за първи път училищния праг. Колкото и проста задача да изглежда, изборът на занималня за дете от 1-ви до 4-ти клас всъщност е важна стъпка, която е необходимо да бъде добре обмислена, тъй като първите години в училище са определящи за придобиването и изграждането на полезни навици за учене, а не просто място, на което да „ни пазят децата“.

 

В тази статия ще си отговорим на няколко важни въпроса, които сме обобщили до: КОЙКАК, КАКВО , а именно:
КОЙ  поема грижата за децата в занималнята?
КАК работят по време на занятията?
КАКВО умение развива по време на заниманията?

 

Занималня за деца от 1-ви до 4-ти клас е полезна, когато:

 

– хората, които поемат грижата за децата са учители и педагози, а не просто възпитатели;

 

 

          ГРЕШНО

 

В резултат на избор от възпитатели, а не учители, домашните са с не малко и основни грешки.
Пример от реална ситуация с поправено домашно от възпитател в занималня: Дете пише думата „father“, възпитател от занималнята поправя думата на „faDer”, вследствие детето е объркано, тъй като получава не еднопосочни знания и не е сигурно кое е правилно.
      ПРАВИЛНО При избора на занималня е важно да разберете на какво се набляга по време на занятията. По какъв начин се учи новия материал и се помага с домашните работи. Какви хора  работят в занималнята и кой ще поеме грижата за нашите деца.

– искаме децата да се научат как да разпределят времето си правилно;

 

              ГРЕШНО

Честа практика в някои занимални е да се хване всеки един предмет и да се направи абсолютно всяко задание, без значение дали е за утре, за след един ден или за след една седмица. Този подход е грешен. Така децата се учат, че имайки 10 задания за деня, те трябва да направят всичко възможно да ги изпълнят веднага. Не придобиват умение да разпределят по важност, както и от гледна точка на учене – ако домашните и уроците се учат в същия ден, а представянето им е след седмица, шансът те да не се справят и да не помнят какво е било е голям.
          ПРАВИЛНО

      

Time management – този така популярен израз сред възрастните всъщност може да се започне още от най-ранна детска възраст. Приоритизиране на важните задачи, в случая важните домашни или уроци, върху които е необходимо да отделим повече внимание е важна част от нашата работа. Чрез обсъждане и вземане на решение как да се работи всеки един ден, децата развиват умение, чрез което могат сами да преценят в бъдеще по кой предмет има нужда да се работи сега и кое може да остане за после или за утре.

 

 

-искаме децата да придобият умение да учат самостоятелно и да полагат усилия;

 

 

               ГРЕШНО

Много честа лоша практика в различни занимални е да се мине през всяко едно дете и да му се помогне с домашното, не чрез обяснения, насоки и подкрепа, а  чрез директно посочване на правилния отговор или диктуване на решение на дадена задача. Този подход е грешен и не дава на детето умение само да се справя със зададените условия.
 

           ПРАВИЛНО

Всъщност по време на престоя си, децата е необходимо да разгледат по-задълбочено учебния материал и с подкрепа от учителя да успеят да се напишат домашните. Макар и с повече усилия както от учителя, така и от детето, този подход дава много добри резултати в дългосрочен план.

 

През 2022 / 2023 година имате възможност да запишете Вашето дете на занималня, помощ в училище от 1-ви до 4-ти клас в Учебен център Bell Education.

Тук Вашето  дете:
– ще бъде под грижата на учители и педагози, които ще подкрепят детето Ви винаги, когато има нужда

– ще се научи как да приоритизира времето и задачите, които има за изпълнение

– ще добие умение да учи самостоятелно и да полага усилия

И не на последно място, Bell Education е мястото, където ще развием творческия потенциал на Вашето дете чрез участие в различни креативни работилници.

Ако искате да научите повече за нас или да запишете Вашето дете, не се колебайте – тел. 0879 223 224