10 различни имена на Дядо Коледа по света

10 различни имена на Дядо Коледа по света

 

 

 

Под каквото и име да знаете или сте дали на белобрадия старец, всички ние си спомняме дните около Коледа като дни изпълнени с много уют, изключително много весели и щастливи емоции, но най-вече с подаръци. Неслучайно това е една от най-популярните фигури в света. Но какво всъщност е истинското му име?

 

Какво е истинското име на Дядо Коледа?

Концепцията за този герой най-вероятно произхожда от Свети Никола, покровител известен с щедрите си подаръци към бедните. Произношението на Свети Никола на холандски е „Sinterklaas“ откъде идва името „Santa Claus“, обзалагам се, че не знаехте това, нали? По света има много и различни имена за белобрадия старец и идеята за него е била променена през времето от различните народи. Ето и 10 най-популярни негови имена по света.

 

На Английски: Santa Claus/Father Christmas 

В Англия, Щатите и Канада “Santa Claus” или  “Father Christmas” се вярва, че пътува по света с шейна теглена от елени, носейки червен костюм. Той влиза през комина в нощта преди Коледа (между 24 и 25 декември), оставяйки подаръци за децата под коледната елха. Децата често оставят чорапчета над комина, които Дядо Коледа да напълни с лакомства или малки подаръци.

Някои семейства му остават нещо леко за хапване, което да му помогне по време на пътуването. В Англия е често срещано да му се остави пай  с кайма, който е традиционен за там по това време на годината и чаша с уиски или шери както и морков за елените.

 

На Американски Английски: Kris Kringle

В някои части части на САЩ и Канада някои хора го наричат Kris Kringle, което произлиза от немската дума „Christkind“ (Христово дете). Тук също има традиция да се оставят бисквитки и чаша мляко за похапване, все пак има много подаръци за раздаване!

 

На Френски: Père Noël / Papa Noël

Във Франция „Père Noël“ е този, който оставя подаръци или през нощта на 23.12 или на сутринта на 25.12. В източната част на Франция той е придружен от „Le Père Fouettard“, мъж облечен в черно, който наказва непослушните деца, така че е по-добре да си бил послушен!

 

На Испански: Papa Noel

Човекът зад испанското име за Дядо Коледа е известен с това, че раздава подаръци или на 24 декември или на 25.12. В Южна Америка член на семейството често се обича като „Papa Noel“ и раздава подаръци докато децата се опитват да познаят кой от членовете на семейството се крие под костюма. В страни като Мексико и Венецуела подаръците могат да бъдат донесени или от „El Niñito Dios“ (бебето Исус), или от „Santo Clós“ (Дядо Коледа).

 

На Немски: Weihnachtsmann

Няма да се изненадаме ако имаш проблем с произношението на Дядо Коледа на немски! Празничният сезон в Германия започва рано- на 06.12 на „Nikolaustag“ (Никулден на български). Смята се че ако децата са били добри през цялата година през нощта Свети Никола ще им остави подаръци в обувките, които преди това са излъскали и са оставили пред входната врата. В някои части на Германия се смята че „das Christkind“ (Христово дете) носи подаръци на децата и те му пишат писма какво искат да получат, а самите писма са украсени със захар. В други части на Германия се смята че „Weihnachtsmann“ (Дядо Коледа) е този, който дава подаръци на децата. Традиционно подаръците в Германия се отварят предимно на Бъдни вечер, а не на Коледа.

 

На Италиански: Babbo Natale

В Италия „Babbo Natale“ е този, който е нагърбен със задачата да раздава подаръци. Италианските семейства започват да събират подаръци още от началото на декември и ги отварят на Бъдни вечер или на сутринта на Коледа. В Италия се вярва, че магьосницата „La Befana“ идва през нощта на 5 януари и остава малки подаръци, сладкиши или стафиди в чорапите на послушните деца.

 

На Португалски: Papai Noel

В някои части на Бразилия, децата оставят чорап близо до прозореца и ако „Papai Noel“ го намери, ще го размени за подарък. В Португалия Дядо Коледа се нарича „Pai Natal“ и се смята че той носи подаръците на децата на Бъдни вечер и ги оставя под елхата или в обувки до камината. В двете страни хората отварят подаръците си в полунощ на Бъдни вечер или на сутринта на следващия ден-  25 декември.

 

На Руски: Дед Мороз

В Русия Коледа се празнува на 7 януари, което е православната Коледа, което означава, че там се празнува по различен календар. Хората там обаче си разменят подаръци и в навечерието на Нова година. Смята се, че „Дед Мороз“ носи подаръците с помощта на неговата внучка Снегурка. Традицията гласи децата да се съберат и да направят кръг около елхата и така ще призоват „Дед Мороз“ и „Снегурка“. Когато те се появат светлините на елхата и звездата й ще светнат.

 

На Турски: Noel Baba

Коледа не е особено много празнувана в Турция, но някои семейства спазват някои коледни традиции на Нова година- украсяват елха и си разменят подаръци.

 

На Полски: Święty Mikołaj 

В Полша обикновено се смята, че „Święty Mikołaj“ е този, който носи подаръците, които се отварят веднага след вечерята на Бъдни вечер. Понякога родителите дразнят децата като им вземат храната и така ги карат да чакат по-дълго! В някои части на Полша има различни традиции. В източната част се вярва, че подаръците ги носи „Dziadek Mróz“ (същият като Дед мороз в Русия), а в западна и северна Полша хората вярват, че ги носи „Gwiazdor“ (звездният човек).

 

С това приключваме тази статия надяваме се, че научи 10 нови имена на Дядо Коледа заедно с още доста тълкувания и традиции. Вече можеш да носиш  коледния дух навсякъде по света!