12 март – Национален ден за засаждане на цветя

12 март – Национален ден за засаждане на цветя

Малко неща на планетата са по-красиви или по-очарователни от цветята – с над 400 000 цъфтящи растителни вида в света, определено има по нещо за всеки! От обикновената маргаритка до елегантната роза, цветята повече от всичко заслужават свой ден, в който да се празнува техния принос към природата, културата и живота.

История на деня на цветята

Цветята съществуват от поне 150 милиона години, като през това време навсякъде се появяват нови и завладяващи видове. Те отдавна са в основата на различни култури по целия свят, служещи за множество цели през хилядолетията, включително декоративни и лечебни.

 

Още през 2500 г. пр. н. е. древните египтяни са използвали цветя за украса на маси и големи зали и са показали уважение както към живите, така и към мъртвите, с останки от много видове цветя, открити в гробниците на фараони, първосвещеници и други заможни граждани.

През 17-ти век в Холандия по време на период, известен като „мания на лалета“, лалетата са се смятали за толкова ценни, че са стрували повече от злато и само с десет луковици можело да се купи цяла къща!

 

Може би най-ценното от всичко обаче е ролята, която играят цветята в природата. Със своите ярки цветове и очарователни аромати, те не само озаряват света около нас, но също така привличат и поддържат опрашители като пчели, пеперуди и птици, благодарение на което цветята дават сладки плодове, на които могат да се насладят както животните, така и хората.

Cъвети за засаждане на цветя

Що се отнася до засаждането на цветя, ще трябва да направите проучване, тъй като всеки вид ще има свои собствени нужди и предпочитания. Проверете кога и къде е най-добре да засадите цветята си, вида на почвата, която харесват, и колко често ще се нуждаят от поливане. И след като са разцъфнали, ще бъде важно да се грижите за тях, като премахвате мъртвите цветя и ги държите подрязани.

 

Най-общо казано, цъфтящите растения харесват питателна почва с добър дренаж, но дивите цветя например процъфтяват най-добре в  земята, която е бедна на витамини и минерали. Някои семена и луковици ще трябва да се държат на хладно и тъмно място след засаждането, за да се симулира зимата, което насърчава цъфтежа. Ако сте начинаещ градинар, тогава цветя като здравец, слънчоглед, нарциси и лавандула са за вас.

Как да празнуваме Деня на Цветята

 

Най-добрият начин да отпразнувате Деня на засаждането на цветя е да засадите цвете или може би много цветя! В зависимост от това къде се намирате и вида на цветята, които сте избрали, март месец може да е най-доброто време за засаждане, но това не означава, че не можете да вземете саксия и да го направите у дома или просто се насладете на цъфтежа!

 

Ако условията  са подходящи за засаждане, отделете малко време на този ден, за да засеете малко семена във вашия двор или градина. Можете дори да се обедините със съседите си и да започнете проект за засаждане пред вашия блок.

 

Ако имате деца, това също може да послужи като идеалното време да ги изведете навън и да им обясните малко за това как да взаимодействат с природата, какво помага на растенията да растат и защо се нуждаем от тях. Това ще им помогне да оценят планетата и ще ги направят по-наясно със заобикалящата ги среда.

Дори и да не можете да засадите цвете, все още има много начини да отпразнувате този ден. Отидете на разходка до ботаническа градина – те вероятно ще имат цял набор от растения, включително тези, които обикновено не процъфтяват в климата на вашата страна.

 

Ние от Bell Education обичаме да създаваме красота и да вдъхновяваме хората около нас! Именно затова ви предизвикваме да засадите поне едно цвете ако не днес, то до края на месец март, за да се заобиколим от красота и ухание на пролет!