5 новогодишни традиции по света

5 новогодишни традиции по света

В България отбелязваме новата година с шампанско, баница с късмети, голяма трапеза с всякакви домашно приготвени вкусотии, сурвакането с дрянови клонки и куп други интересни и забавни неща. Но чудили ли сте се някога, какви са традициите в другите държави? Ако отговорът е да – продължавайте да четете!

 

Испания – гроздови зърна

В Испания отбелязват новата година чрез изяждане на 12 гроздови зърна преди настъпването на полунощ на 31 декември. Зърната символизират всяка една от часовниковите стрелки и испанците вярват, че това ще им донесе късмет.

 

Дания – чупене на чинии

Ако в останалия свят, хората чупят чинии, защото някой много ги е ядосал, то в Дания, това е една от новогодишните традиции. Хвърлянето на чинии пред вратите на приятели и съседи, според датчаните, ще донесе късмет на най-близките им. Колкото повече натрошени чинии си събрал пред прага си, толкова по-добре ще бъдеш през следващата година.

 

Ирландия – удряне на хляб

Една необичайна новогодишна традиция в Ирландия, включва удрянето на хляб по стените на къщата. Ирландските семейства вярват, че по този начин ще прогонят лошият късмет и злите духове. Така на тяхно място ще дойдат късмет и просперитет през новата година.

 

Еквадор – палене на плашила

В полунощ на Нова година, еквадорците имат традиция да палят плашила, напълнени с хартия и снимки, които символизират изминалата година. Според хората от Еквадор, по този начин ще се пречистят от лошото и ще направят място за доброто, което предстои.

 

Гърция – лук на вратите

Ако всички ние използваме лукът, за да подобрим вкуса на ястията, то в нашата южна съседка – Гърция, са му намерили съвсем различно предназначение. На Нова година, след църковна служба, гърците окачат лук пред вратите си. Те вярват, че това ще им донесе плодородие и растеж.

 

Ако тази статия ви е харесала, може да намерите и други в нашия БЛОГ! Ако пък искате да обиколите света виртуално, то тогава ви препоръчваме да погледнете нашия блог – „Пътувай с Bell“!