5 Традиционни Новогодишни Китайски ястия 

5 Традиционни Новогодишни Китайски ястия 

 

 

 

Докато за жителите на западните градове Китайската Нова година, позната още и като “Пролетен фестивал” или “Лунна Нова година” е само повод за обилно похапване на пържена юфка и ролца, то за китайците това е изключително важен период. През нощта, в навечерието на този 15-дневен празничен период, който тази година беше от 12 до 26 февруари много китайски семейства се събират на вечеря наречена 年夜饭 (Nián Yè Fàn) и докато на много места по света събирането на цялото семейство за Нова година е нещо изключително трудно, то в Китай това е традиция. Специалното на храната сервирана на Нова година в Китай е нейното символично значение. Тенденцията е тя да означава здраве, просперитет или късмет, а ето и петте най-популярни новогодишни китайски ястия.

 

 

饺子 Jiǎo zi (Кнедли)

В северен Китай кнедлите са винаги на мода! Няма значение какъв празник се празнува или фестивал,всички семейства и приятели се втурват да ги приготвят!

Как се приготвят: В някои семейства има хора, които отговарят за направата на царевичното тесто от което се приготвят! Пълнежите за кнедли се различават в различните части на Китай, но най-популярни са тези с китайски листа, праз, свинска кайма и домашна подправка, но независимо от пълнежа всички кнедли се сервират или с оцет, или със соев сос, което си избереш!

Какво символизират: Видът на кнедлите, които ядем прилича на 元宝 “yuán bǎo” (древна китайска валута), така че яденето им символизира богатство. Старо предание гласи, че колкото повече кнедли изядеш на Нова година толкова по-богат ще си през следващата година. Някои семейства правят кнедли като слагат в тях фъстъци или дори монети. Получаването на една от тези кнедли, които се наричат “щастливи”, означава, че късметът ще дойде при теб през следващата година.

 

 

 

(Цяла риба)

Да, точно така! Цяла риба с всичко по нея-глава, опашка,к ости и така нататък! На мандарин думата за риба  鱼 () звучи като думата за изобилие или излишък  余 (). Китайците винаги обичат да имат някакъв излишък в края на годината и няма значение дали става на въпрос за пари или храна. Това е така защото те смятат, че ако успеят да спестят нещо до края на годината, ще могат да спечелят още повече през следващата.

Как се приготвя: Много е важно рибата да се сервира цяла, с главата и опашката и обикновено се прави на пара.

Какво символизира: Главата символизира добро начало на годината, а опашката ни помага да оставим лошия късмет в изминалата година.

 

 

 

 

 

 

Jī (Цяло пиле)

Как се приготвя: Семействата обикновено го готвят на пара, сваряват или задушават в соев сос.

Най-популярно е цялото пиле задушено в соев сос. Подобно на цялата риба пилето трябва да се сервира цяло заедно с глават и краката, а богатото на колаген месо от краката му е изключително вкусно!

Какво символизира: Сервирането на цяло пиле символизира семейната цялост и неговото проспериране и радост.

 

 

 

 

汤圆 Tāng yuán (Оризови топки)

Има няколко десерта, които се появяват на Китайската Нова година и един е тях е 汤圆 “tāng yuan” (оризови топки).

Как се приготвят:

 Тези топки се правят като се добави вода към лепкаво оризово брашно след което се сварява и сервира във вряща вода със сироп или ако искаш изключително калоричен десерт се пържат.

Какво символизират: Кръглата форма на топките символизира сплотеност, защото този десерт обикновено се яде със семейството.

 

 

 

 

 

 

 

年糕 Nián gāo (Оризово кексче) 

Да, това е поредният новогодишен китайски десерт, по това време на годината в Китай се яде много сладко. Това е вид лепкава оризова торта наречена  年糕 “nián gāo”.

Как се приготвят: Оризовият сладкиш е сладък и е направен от оризово брашно и захар. Някои варианти съдържат сусам, червен боб или ядки. Този сладкиш обикновено не се прави вкъщи,а се купува от супермаркета.

Какво символизира: nián” означава година, а  糕 “gāo”  означава висок. Яденето на оризовото кексче в началото на годината символизира постигането на нови висоти и цели през следващата година (年年高升 niánnián gāoshēng).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надяваме се, че ви е било интересно да прочетете за традициите в една различна държава и да се запознаете с техните кулинарни изкушения 🙂

Ако искате да се потопите в магията на Изтока, да изучавате този труден, различен, предизвикателен и изключително интересен език – Учебен център Bell Education е вашето място! 🙂 Повече за курсовете по китайски език.