Историята на Денят на детето

Историята на Денят на детето

Денят на детето е световноизвестен празник, посветен на всички деца по света. 

Празникът е споменат за първи път в Женева на Световната конференция за закрила и благосъстояние на децата през август 1925 г. Там представители на 54 страни приемат Декларацията за закрила на детето, както и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето. 

 

Как се е появил Денят на детето в България?

В България, 1 юни започва да се празнува като официален празник след указ на цар Борис III през 1927 година. Той наредил Денят на детето да се празнува на втората неделя след Великден. Празникът се провеждал под покровителството на княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и дъщеря на цар Фердинанд I.

 

След преврата през 1944 новото празнуване на празника в България започва след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. Празникът възпоменавал и всички деца, загинали по време на Втората световна война. През следващата година, Денят на детето за първи път бил празнуван едновременно в над 50 държави по целия свят. 

 

Защо точно 1ви юни?

 

Счита се, че датата 1-ви юни идва от китайския фестивал на драконовите лодки, който се празнувал на този ден. Празникът на драконите е честван още от дълбока древност в Китай и е свързан с пролетното равноденствие. 

На 1-ви юни през 1925г. Генералният консул на Китай събрал всички китайски сирачета, за да празнува китайският фестивал на драконите. На същия ден се състоял и конгресът в Женева.

 

Популярни дати за Деня на детето по света

Повечето държави празнуват Деня на детето на 1. юни, първия ден от лятото.

Има и страни като Канада, Великобритания, Швеция, Испания и др., които го празнуват на 22 ноември.  Други дати на международния празник са:

 

4 юли (Ден на детето в ислямските държави) – Алжир, Афганистан, Бангладеш, Бахрейн, Бруней, Джибути, Египет, Западна Сахара, Ирак, Иран, Йордания, Катар, Коморски острови, Кувейт, Либия, Ливан, Мавритания, Малайзия, Малдиви, Мали, Мароко, Нигер, Обединени арабски емирства, Оман, Пакистан, Палестина, Папуа Нова Гвинея, Саудитска Арабия, Сенегал, Сирия, Сомалия, Судан, Тунис, Йемен.

 

25 декември (Ден на детето в страните от Централна Африка) – Габон, Екваториална Гвинея, Камерун, Конго, Сао Томе и Принсипи, ЦАР, Чад.

 

Интересни факти за Денят на детето

  1. Международният ден на детето си има собствен флаг. 

 

В центъра на зеленият флаг е изобразена Земята, върху която са стъпили пет деца в различни цветове.

Зеленият фон символизира растеж, хармония и плодородие.

Петте деца в различни цветове: бял, черен, жълт, син и червен олицетворяват разнообразието и толерантността към децата от всички раси. 

Звездата, образуваща се от краката на петте деца символизира светлината, а фигурата на Земята, разположена в центъра на флага, изобразява нашият общ дом.

 

  1. До четвъртата си годинка, децата работят еднакво добре и с двете си ръце. След това започват да показват предпочитания, а към 6-тата година се разбира дали ще са левичари или десничари.
  2.  

  3. Новородените бебета могат да плуват. Това се дължи на факта, че могат да задържат дъха си, което е свързано с дългия им престой в утробата на майката. За съжаление тази способност изчезва бързо, ако не се тренира. 

 

  1. Децата имат повече кости от възрастните. Това се дължи на факта, че с растежа някои от тях се срастват. Освен това, капачката на коляното на новородено е изцяло от хрущял. Хрущялът е по-мек и улеснява растежа на децата. След навършване на три или четири години, костта започва да заменя хрущяла и тогава се оформя капачката на коляното. 

 

  1. В края на първата си година детето има развит мозък, който отговаря на 60% от този на възрастен. Като продължава да се развива до 25-тата година.

 

  1. Едно 4-годишно дете задава около 400 въпроса на ден.
  2.  

  3. Бебетата могат да дишат и поглъщат по едно и също време до около 7-месечна възраст. Единствено не могат да го правят когато носът им е запушен. Но след шестия месец те се научават да дишат и през устата.

 

  1. Повечето новородени бебета плачат без сълзи. Плачът помага на бебетата да бъдат по-спокойни и именно затова те не ронят сълзи. След шестата седмица, обаче, това вече не е така.

 

  1. Научни изследвания показват, че децата учат много по-бързо езици от възрастните. В днешно време това да знаеш езици е от изключително важно значение, за това и ние от Bell education, Ви предлагаме летни езикови курсове за деца, както и полудневна академия, включваща освен чужд език, забавна математика и творческа академия. 

 

Честит 1-ви юни, мили деца!