Пещера Голяма Гарваница – врата към подземното царство; “Пътувай с bell“ в България част 2

Пещера Голяма Гарваница – врата към подземното царство; “Пътувай с bell“ в България част 2

 

 

Какво си представяте, когато чуете пещера? Предполагаме природно образувана хоризонтална дупка в земята.

 

Е, да, но пещерата Голяма Гарваница е малко по-различна. За разлика от познатите ни пещери тази е не хоризонтална, а вертикална. Това е скален феномен, който представлява внушителна пропаст насред земята. Както си вървите насред средата на нищото и изведнъж пред вас зейва страховитата отвесна бездна, която пропада надолу и изглежда като вход към отвъдното. „Дверите на подземното царство“ – така описват пещерата Голяма Гарваница мнозина, които застават за първи път пред нейната зейнала паст.

 

 

Истинското приключение започва, когато решите да навлезете в нейното 60 метрово зейнало гърло. Надолу се слиза по здрава почти отвесна метална стълба. Мястото е обезопасено за туристи като са сложени мрежи, които да предотвратяват скални срутвания. Минава се покрай малка издълбана от водата зала с красиви скални образувания. Вървейки надолу по стълбата ако погледнете между стъпалата можете да видиш бездната под краката си, както и да усетите поразителния хлад, който излъчват каменните процепи. Чувството е страховито и вълнуващо едновременно.

 

 

Когато най-после стъпите на земята ще се озовете на площадка, където имате чувството, че се намирате в един друг свят.

 

 

Няколко крачки встрани цари пълен мрак, където подземието крие своите тайни. От там лъха студенина и неизвестност и чувството е смразяващо. Сякаш се намирате в света на отвъдното.

 

 

Ако сте любител пещерняк и искате да покорите по-голяма дълбочина ще са ви нужни екипировка и осветление. Добре е да имате опитен придружител с вас. Местните твърдят, че земните ядра водят до другите пещери в Деветашкото плато, а някои даже разказват за своите подвизи из пещерните недра и излазът на другите забележителности в района.

 

Дължина на пещерата е 275 метра. Галериите ѝ са изпълнени с глинени и кални наноси, донесени от дъждовете. Тя е бедна на образувания. При снеготопенe и проливни дъждове от езерния сифон на дъното на входния кладенец идва значително количество вода, което преминава по пещерните галерии и се губи в крайната зала. По централната галерия от лявата страна е “Чешмата” – естествено оформено образувание, от което блика единствената питейна вода в пещерата. „Голяма Гарваница” завършва с кален сифон от чакъл и глина.

 

Около пещерата има навеси за почивка, беседки и чешми, а в недалечно минало е имало и къщички за гости, които сега са разрушени.

 

Да се впуснете в дебрите на тази необикновена пещера си е наистина вълнуващо и екстремно преживяване.