Европейски ден на езиците 2021: забавни факти и как да празнуваме

Европейски ден на езиците 2021: забавни факти и как да празнуваме

 

 

Европейски ден на езиците – идеи за празнуване

 

Тази година се отбелязва деветнадесетият Европейски ден на езиците.

Независимо дали живеете в Европа, говорите европейски език или просто се интересувате от изучаването му, не забравяйте да се присъедините към празненствата тази седмица.

 

В тази статия ще ви запознаем с интересни факти за европейските езици, както и как бихте могли да се включите в отпразнуването му.

 

Какво е Европейският ден на езиците?

Европейският ден на езиците, както подсказва името му, е честване на европейските езици, което се провежда на 26 септември всяка година от 2002 г. насам.

 

Защо отбелязваме Европейския ден на езиците?

След успешна Европейска година на езиците през 2001 г., Съветът на Европа създаде Европейския ден на езиците като ежегодно честване, за да насърчи изучаването на езици в Европа.

 

Основните цели на празника са да популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчават изучаването на езици сред хора от всички възрасти.

 

Търсите начин да се присъедините към честванията на Европейския ден на езиците през 2021 г.?

 

Как се отбелязва Европейският ден на езиците?

 

Ако сте учител по език:

 

 • Създайте онлайн QUIZ за вашите ученици, за да споделят интересни факти за европейските езици
 • Научете учениците си за ползите от изучаването на езици или какво означава да бъдеш двуезичен, триезичен или полиглот.
 • Направете си ден на европейската кухня – полезно и вкусно!
 • Препоръчайте интересни филми на чужд език
 • Научете учениците си на песен на чужд език. Ето и нашето предложение за всички, които искат да научат испански:

  A Dios le pido – Juanes

  За изпълнителя: Juanes е колумбийски певец и автор на песни с доста сценично присъствие-особено когато свири баладите си.

  За песента: Ah, A Dios le pido – емблематичният латински рок хит на Juanes. Всичко е свързано с молитва към Бог да защити приятелите и семейството си.

  Забавен факт: песента е станала толкова известна, че сега е и химн за мир в цяла Латинска Америка.

  Как това ще помогне при изучаването на езика:  Хитовият сингъл на Juanes е пълен с subjunctive verbs, задействани от формата „a Dios le pido que …“ – което го прави идеален за тези, които искат да практикуват отправяне на искания или изразяване на желания с испанския подлог.

Ако изучавате чужд език:

 

 • Включете се в събития и дейности, организирани специално за празника, които се организират във вашия град или в близост до него! Как?  Напишете в Google „Събития на Европейския ден на езиците“ плюс името на града, в който живеете, за да намерите публични събития, на които можете да присъствате.Например в гр. Варна на 27 септември имате възможност да се присъедините към събитие, оргханизирано от Франкофонския център с финансовата подкрепа на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Събитието ще се проведе в CUBO Рибарски плаж от 16:00ч ди 18:00ч. Канят се всички желаещи да се присъединят към литературния маратон „Езикът е море“, в който ще участват и ученици от варненските училища, четейки откъси от произведения на френски, английски, испански, български език. По време на събитието ще се спазват всички противоепидемични мерки, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването.
 • Отбелязването на деня в социалните медии е чудесен начин за разпространение на осведомеността. Бихте могли да споделите своя опит с изучаването на европейски език, факти или вдъхновение, или (нашия личен фаворит) езикова шега или две! Уверете се, че използвате хаштага #EuropeanDayofLanguages.
 • Вдъхновете приятелите и семейството си! Ето и част от нашите любими цитати и красиви фрази:

  Learning a language is not a destination, but a journey


  One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way.

  The only time „SUCCESS“ comes before „WORK“ is in the dictionary

 • Трудно ли е да изберете език за изучаване? Ние сне готови да помогнем за вашия избор и ще ви дадем насоки и препоръки за най -добрите езици за изучаване.Ако искате да получите повече информация за езиците, които можете да изучавате при нас, не се колебайте да ни потърсите на: 0879223224

 

Честит Европейски ден на езиците!