Halloween around the world

Halloween around the world

Хелоуин може да е един от най-големите празници в Америка, но неговите версии намират своята история по всички точки на света.

Множество държави имат местни фестивали, с които да отпразнуват деня на мъртвите, а практикуването им се различава според дестинацията. Докато в Америка е познато да се преобличаш в костюми и да обикаляш къщите за лакомства, други места придават свой собствен оттенък на традицията. В Камбоджа, например, обикалянето на къщите е заменено от състезания с биволи.

От Азия до Америка, вижте как Хелоуин се празнува по света.

  1. Ирландия

Ирландия се счита за мястото, където за пръв път се е чествал този страховит празник. Денят на мъртвите там минава по съвсем традиционен начин – в някои райони се палят огнища, а из цялата страна децата обличат костюми и обикалят кварталите за лакомства. На партита се играят много игри, например като “Snap-apple” („снап-епъл“), в която ябълка се завързва да виси на конец и играчите се опитват да я захапят. С изобилието си от паради, концерти и карнавали, Дери, Ирландия, е награден от USA Today за най-добра Хелоуин дестинация в света.

  1. Хаити

“Fed Gede”, или „Фестивал на предците“ е Вуду фестивал, празнуван в някои части на Хаити и други общности на Вуду по света. На 2 ноември, денят на празника, се пирува в чест на “gede” – душите, които ни заобикалят. Хората участват, като палят свещи, пътуват до гробищата на своите предци, и предлагат плодове и кафе на “Baron Samedi” (вратаря на гробището), за здраве и просперитет.

  1. Мексико / Испания

В тези две държави празникът е известен като “Día de los muertos”, или „Ден на мъртвите“, който се празнува на 1 и 2 ноември всяка година. В тези дни, местните се преобличат като предците си и в тяхна почит строят домашни олтари, наричани “ofrendas”, в които поставят цветя, снимки, свещи и най-различни сладки.

  1. Англия

На 5-ти ноември, Англия празнува “Guy Fawkes Night” или „Нощ на Гай Фоукс“. Това е есенен ритуал, по време на който се правят тържества в чест на екзекуцията на известния английски предател Гай Фоукс. Историята започва със събитията на 5 ноември 1606г., когато Фоукс е екзекутиран, след като е осъден за опит да взриви сградата на парламента на Англия.

  1. Китай

В Китай Хелоуин е познат като “Yue Lan” (Фестивал на гладните духове), започващ на петнадесетия ден от седмия месец според лунния календар. Някои хора горят снимки на плодове или пари, вярвайки, че снимките ще достигнат отвъдното и ще донесат утеха на душите. Също така се палят огньове, а храна и подаръци се предлагат за успокоение на разгневените духове, търсещи отмъщение.

  1. Бонус – Halloween Online (31.10.2020)

Във връзка с ограничената възможност за пътуване през 2020, тук може да откриете линкове към забавни и безплатни онлайн събития по повод Хелоуин!

Culikid’s 10/31 Halloween Treat Cooking Class – Начало 17:00ч.

Halloween Yoga Session – Начало 16:00ч.

Puppet show Halloween Version – Начало 23:00ч.

Halloween Spooky Singalong – Vchoir Kidz – Начало 17:00ч.

Halloween Hoopla 2020 – Начало 20:00ч.

BOOM! x Morning Gloryville Halloween – Начало 20:00ч.

Happy Halloween! 🙂