IELTS vs TOEFL vs CAE

IELTS vs TOEFL vs CAE

Кой сертификат да избера за прием в университет с английски език?

Реалности и Митове

Любимия ми кратък отговор – „Зависи!“ 🙂

Продължаването на образованието в бакалавърска или магистърска степен на английски език е сред най-честите поводи за „сертифициране“ на езика. В почти 100% от случаите университетите приемат трите най-масови сертификата като „еквивалентни“ и определят минимални оценки, т.е. е без значение кой от тях ще се докажете нивото си. В наши дни е напълно възможно да се остане с впечатление, че IELTS е предпочитан или единствен вариант, но това не е така. Може да се каже, че е възприет за универсален „кандидатстудентски сертификат по английски език“ в Европа други части на света.

Ключовите фактори относно решението за кой сертификат да се подготвяте и вземете, за да докажете нивото си по английски език могат да бъдат:

  • целите, за които ще се ползва (университет и специалност, за чиито прием е необходим)
  • изходното езиково ниво, времето, с което разполага за подготовка кандидатът, както и индивидуалните особености на съдържанието на изпита
  • учителят, на когото се е доверил за подготовка / материали за самоподготовка и други

Правилният начин за проверка от какво имате нужда – два примера с типове официални източници:

Конкретен – университет – Tilburg University, The Netherlands (IELTS test with an average minimum score of 6.0 and a minimum score of 5.5 on each part; TOEFL iBT 80; Cambridge English test results: C1 advanced (formerly CAE) or C2 proficiency (formerly CPE). For both C1 and C2, we accept a score of A, B or C.

Стандартизирани изисквания за цяла държава – Швеция ( IELTS an overall mark of 6.5 and no section below 5.5; TOEFL Score of 20 (scale 0-30) in written test, total score of 90; C1 Advanced (CAE), Cambridge English: Advanced (Certificate in Advanced English), or Cambridge ESOL Level 2 Certificate in ESOL International, Level C1)

 

Резултати – истински важните за постигането на крайната цел. Сериозно внимание трябва да се обърне към това дали университетът определя като задължителна само Overall(цялостната) оценка или иска и точни резултати по компоненти. Винаги са заложени минимални задължителни изисквания. По-висок резултат не носи „преднина“ при приема, но ще даде знак, че ще се справяте много по-добре в университета и ще свикнете с всичко ново по-бързо. Възможно е повторно явяване при незадоволителни резултати, преразглеждане; кандидатът решава дали да ги изпрати към университета.

Валидност – периода от време между датата на сертификата и старта на учебната година в избрания университет. Почти винаги IELTS и TOEFL, типичните кандидатстудентски изпити са с валидност 2 години. Приравнени към тях върху Cambridge сертификатите ползвани за образователни цели, също се налага ограничена валидност. Cambridge се ползва като „безсрочен“, най-често при кандидатстване за работа.

Приравняване на оценки от сертификати – определя го институцията  (университета), в който желаеш да бъдеш приет, а не организацията провеждаща изпита, агенция и т.н.

Ключови моменти на база опита ми до момента:

IELTSвисока популярност сред кандидат-студентите, вероятно защото в България се преподава по-често British English, относително лесно се покриват минималните изисквания, удобна „класическа“ форма на изпит.

TOEFLпредпочита се от кандидати, които искат „всичко да е на компютър“- без пряк контакт с изпитващи, с много дати за явяване, което е сред водещите удобства; обикновено се избира от феновете на „американската“ система

C1 Advanced, formerly known as Cambridge English: Advanced (CAE) – кандидати, които имат повече време за подготовка, подготвят се системно или използват езика редовно в продължение на години; относително по-трудно се изкарват необходимите минимални резултати; може да се твърди за по-престижен; не се приема от някои институции с американски корени;

Митове и легенди

  • Ще държа IELTS, въпреки че не съм решил/а още къде ще уча. – Да. Взет сертификат със стабилен резултат (6,5+) отваря възможности почти във всички случаи, при които е задължителен, или най-малко ще се отличава в CV-то ти.
  • За да кандидатствам ми трябва сертификат/чакам да ми излезе резултата. – Не. Почти винаги той е необходим на по-късен етап – за записване в университета, а не при кандидатстване. Кандидатствай максимално рано в указаните срокове.
  • Високият резултат (или няколко сертификата) ми дава по-големи шансове/може да компенсира по-слаб елемент от кандидатурата. – Не, това е един от компонентите правещ възможно обучението в университет, академични изисквания, мотивация се „тестват“ отделно. На сайта на университета не пише да приемат Cambridge. – Най-често е „скрит“ в отделна секция English language requirements/Equivalent qualifications или се налага да се пита по email.

Алтернативи – Michigan, Pearson PTE Academic ,Oxford placement test, вътрешно университетски изпити, матура или оценка по Английски от диплома за средно образование са сред срещаните. Ако се спрете на такъв вариант непременно проверете с желания университет дали наистина е вариант във вашия случай.

За индивидуална консултация при подбора на сертификат, регистрация и използването му с цел кандидатстване  прием в университети в Европа с английски език – Иван Шутов 0899 067 838 (тел.,Viber, WhatsApp) и ivan.shutov@yahoo.com

За да се спрете на подходящия сертификат е особено важно да се запознаете с формата и спецификите в детайли на официалните страници на сертификатите

 

Успех!

Автор: Иван Шутов

Професионални консултации за образование в чужбина