Историята на Коледната елха

Историята на Коледната елха

 

Историята на Коледните елхи се връща към символичното използване на вечнозелени растения в древен Рим и Египет и продължава германската традиция на Коледни елхи със свещи, за първи път донесени в Америка през 1800-те. Много преди появата на християнството растенията и дърветата, които остават зелени през цялата година, са имали специално значение за хората през зимата. Точно както днес хората украсяват домовете си по време на празничния сезон с борове, смърч и ела, древните народи окачват вечнозелени клони на вратите си. В много страни се вярва, че тези растения пазят от вещици, призраци, зли духове и болести.

 

 

Знаехте ли, че Коледните елхи се отглеждат във всички 50 щата, включително Хавай и Аляска.

 

 

На северното полукълбо, най-краткият ден и най-дългата нощ в годината се пада 21 или 22 декември и се нарича зимно слънцестоене. Много древни хора вярвали, че зимата идва всяка година, защото богът на слънцето е станал болен и слаб. Те празнуват слънцестоенето, защото това означавало, че най-накрая богът на слънцето ще започне да се оправя. Вечнозелените клони им напомняли за всички зелени растения, които ще пораснат отново, когато богът на слънцето е силен и лятото ще се върне.

Древните египтяни почитали бог, наречен Ра, който имал глава на ястреб и носел слънцето като пламтящ диск в короната си. По времето на слънцестоенето, когато Ра започва да се възстановява от болестта си, египтяните изпълват домовете си със зелена палмова тръстика, която символизира за тях триумфа на живота над смъртта.

Ранните римляни отбелязват слънцестоенето с празник, наречен „Сатурналии“ в чест на Сатурн, бога на земеделието. Римляните са знаели, че слънцестоенето означава, че скоро фермите и овощните градини ще бъдат зелени и плодоносни. За да отбележат случая, те украсяват домовете и храмовете си с вечнозелени клонки.

В Северна Европа мистериозните друиди, жреците на древните келти, също украсявали храмовете си с вечнозелени клони като символ на вечния живот. Свирепите викинги в Скандинавия смятали, че вечнозелените растения са специалното растение на бога на слънцето Балдер.

 

 

Коледните елхи по света

 

 

 

Канада

 

 

Германските заселници мигрират в Канада от Съединените щати през 1700-те години. Те носят със себе си много от нещата, свързани с Коледа, които ценим днес – адвент календари, къщички от меденки, бисквитки – и коледни елхи.

Когато немският съпруг на кралица Виктория, принц Алберт, постави коледна елха в замъка Уиндзор през 1848 г., коледната елха се превърна в традиция в Англия, Съединените щати и Канада.

Коледните елхи в Канада са украсени в множество различни багрила, но в някои райони колидните дръвчета са бели и декорирани в червен цвят, защото това е цветът на Дядо Коледа.

 

Мексико

 

 

В повечето мексикански домове основното празнично украшение е „el Nacimiento“ (сцена на Рождество Христово). Въпреки това, украсена коледна елха може да бъде включена в „Nacimiento“ или поставена другаде в дома.

Тъй като покупката на естествен бор представлява луксозна стока за повечето мексикански семейства, типичното арболито (малко дърво) често е изкуствено, гол клон, отрязан от копално дърво (Bursera microphylla) или някакъв вид храст, събран от провинцията.

Всяка година в Мексико за празниците са нужни около милион и половина елхи за украса.  Създадени са паркове за отглеждане на иглолистни дървета подходящи за коледни елхи.

 

Великобритания

 

 

Норвежкият смърч е традиционният вид, използван за украса на домове във Великобритания. Норвежкият смърч е бил местен вид на Британските острови преди последната ледникова епоха и е бил повторно въведен тук преди 1500-те години.

Гренландия

 

Коледните елхи са вносни, тъй като нито едно дърво не живее толкова далеч на север. Те са украсени със свещи и ярки орнаменти.

 

Гватемала

 

 

Коледната елха се присъедини към „Nacimiento“ (сцена на Рождество Христово) като популярен орнамент поради голямото немско население в Гватемала. Под елхата на Коледната сутрин се оставят подаръци за децата. Родители и възрастни не си разменят подаръци до Нова година.

 

Ирландия

 

Коледните елхи се купуват по всяко време през декември и се украсяват с цветни светлини, сърма и дръвчета. Някои хора предпочитат ангела на върха на дървото, други – звездата. Къщата е украсена с гирлянди, свещи, холи и бръшлян. На вратата са окачени венци и имел.

 

Швеция 

 

 

Повечето хора купуват коледни елхи доста преди Бъдни вечер, но не е обичайно да вземете елхата вътре и да я украсите само няколко дни преди това. Вечнозелените дървета са украсени със звезди, слънчеви лъчи и снежинки, направени от слама. Други декорации включват цветни дървени животни и централни елементи от слама.

 

Норвегия

 

 

В днешно време норвежците често пътуват до гората, за да изберат коледно дърво, пътуване, което техните дядовци вероятно не са правили. Коледното дърво не е въведено в Норвегия от Германия до втората половина на 19-ти век; в селските области той дойде дори по-късно. Когато пристигне Бъдни вечер, е украсяването на елхата, което обикновено се извършва от родителите зад затворените врати на хола, докато децата чакат с вълнение навън. Следва норвежки ритуал, известен като „обикаляне около коледната елха“, при който всички се хващат за ръце, за да образуват пръстен около дървото и след това обикалят около него, пеейки коледни песни. След това се раздават подаръци.

 

Китай

 

 

От малкия процент китайци, които празнуват Коледа, повечето издигат изкуствени дървета, украсени с блясъци и хартиени вериги, цветя и фенери. Коледните елхи се наричат ​​“дървета на светлината“.