„С малки стъпки напред“ – как е възникнал международния ден на жената?

„С малки стъпки напред“ – как е възникнал международния ден на жената?

 

Както добре знаете днес, на 8-ми март, ние честваме международния ден на жената! Чудили ли сте се обаче как е възникнал този празник и каква е неговата история? Време е да разнищим тази мистерия!

 

И до ден днешен има различни версии за неговия произход.

 

Първата гласи, че началото му произлиза още в Древна Гърция. Според гръцката митология през пролетта се е чествал празникът на богинята Кибела, известна още като Рея. Смятало се е, че тя е майка на всички богове и дори на върховния гръцки бог Зевс. Затова се е наричала Великата майка, а нейният празник бил на 25 март.

Подобен празник на жената и в частност – на майката – е имало и в Древен Рим, където се наричал денят на Матроните (матрона от лат.ез. е жена от висшето съсловие, с добра репутация и голямо влияние). Той се чествал на 1-ви март. Месец март се считал за месецът на плодородието, което е основно качество на майката.

 

 

Според втората началото на празника е дадено през XIX век, когато точно на 8 март в Ню Йорк Сити работничките във фабриките за облекло и текстил излизат на протест срещу непоносимите условия на труд и ниското заплащане, който е потушен насилствено от полицията.

 

През август 1910 година в Копенхаген се провежда международна конференция на жените, по време на която немската социалистка Луизе Зийц излиза с предложение за учредяването на официален празник – международен ден на жената, който да се чества ежегодно във всички страни.

 

Идеята е подкрепена от Клара Цеткин – бъдещ комунистически лидер, и се приема с гласуване сред делегатите на конференцията – 100 жени от 17 държави, които виждат в Международния ден на жената възможност за утвърждаване и пропагандиране на целите им, а именно равнопоставеност за жените и избирателно право.

 

 

През 1911 година празникът е отбелязан официално за първи път. Над един милион души от Австрия, Дания, Германия и Швейцария взимат участие в Международния ден на жената, а само в Австро-Унгарската империя се провеждат над 300 демонстрации. Жените настояват да получат правото да гласуват, да бъдат назначавани на общински постове и протестират срещу половата дискриминацията, ограничаваща професионалната им реализация.

 

През 1913 година международният ден на жената е отбелязан за първи път в Русия.

 

През 1914 година празникът за първи път е официално отбелязан на датата 8 март.

 

В Китай международния ден на жената се чества от 1922 година насам. След основаването на Народна република Китай, на 1 октомври 1949 година 8 март е обявен за официален празник, на който жените работят само половин ден.

 

През 1936 година испанските комунисти утвърждават международния ден на жената като официален празник.

 

През 1975 ООН официално признава международния ден на жената, а от 1996-а насам те всяка година избират тема на празника.

  • “Да отпразнуваме миналото, да планираме бъдещето” – е първата тема, а лозунгът е  #EachforEqual – “Всеки за равенството”,
  • През 2021г. Темата е „Жените в лидерството: Постигане на равно бъдеще в света на COVID-19“, а лозунгът е: #ChooseToChallenge.

 

 

Интересен факт!

Знаехте ли, че международният Ден на Жената има свои цветове?

Това е лилав (или пурпурен), зелен и бял. Те бяха предложени като символ на борбата за равенство от Британския женски обществено-политически съюз през 1908 г. Лилавото представлява справедливост и достойнство, зеленото представлява надежда, а бялото – чистота.

 

Ако Ви хареса наша статия споделете я в Вашите социални мрежи.
Честит празник, мили дами!
С най-добрите пожелания, от екипа на Bell Education.