Как се отбелязва “Международният ден на жената” по света

Как се отбелязва “Международният ден на жената” по света

В днешното време това е ден не само за отдаване на почит към най-близките на сърцето ни жени, но и ден за признание на политическите, икономическите и обществени постижения на нежната половинка.

 

 

Всяка държава има своя традиция в празнуването на този празник, затова и честването му не е на един и същи ден. В различните части на света международният ден на жената се празнува предимно през март, април или май, т.е. през пролетните месеци.

 

Кой кога празнува международния ден на жената?

 

 

  • В Япония празникът на жената се отбелязва на 3 март.
  • Арабският свят този празник се чества в деня на пролетното равноденствие, който е на 21 март.
  • В Англия и Ирландия се празнува на четвъртата неделя от великденските пости.
  • В Армения международният ден на жената се нарича „празникът на красотата и майчинството“. Той се отбелязва на 7 април, съвпадайки с един от най-важните празници в арменската църква – Благовещение. През последните години там бе възприета идеята двата празника, посветени на жените, да изпълняват ролята на начало и край на тъй наречения „месец на жената“ (започващ на 8 март и завършващ на 7 април).

 

 

  • В Германия през месец май се чества денят на майката.
  • В страни като САЩ, Белгия, Китай, Филипините, Южна Африка, Индия, Нова Зеландия, Австралия и Канада, денят на майката се празнува на втората неделя от месец май.
  • Във Франция и Мароко денят на жената се чества в последната неделя на месец май.
  • Жената в Монголия се смята за символ и пазител на дома и семейното огнище и още от стари времена за неин празник се е определял 1 юни.
  • В Люксембург празникът се отбелязва в първата неделя на юни.

 

Как се празнува международният ден на жената по света

 

В редица страни като Албания, Беларус, Камерун, Куба, Русия, Босна и Херцеговина, Монголия, Сърбия, Китай, Виетнам и други, този ден е обявен за национален празник и е неработен. Там се празнува по всички познати правила – с бонбони и цветя за любимите дами, с подаръци за майките, романтични вечери, всенародни веселби и женски партита.

 

В Италия на този празник жените обичат да излизат с приятелки в барове, ресторанти или дискотеки.

 

В Рим за осмия ден от март е характерно, че всички нощни заведения предлагат безплатен вход за дами. Италианките честват празника без любимите си мъже, въпреки че е прието по традиция да получават от тях като подарък жълти мимози заедно с шоколадови бонбони. Италианския женски съюз одобрява жълтата мимоза като символ през 1946 г., като навремето това е било политически символ. До днес цветето донякъде още е съхранило борческия си аспект.

 

В Португалия е прието на 8 март празникът също да се празнува от изцяло женски компании на официални вечери и партита, на които не присъстват мъже.

 

Във Виетнам денят на жената се чества от 2 хиляди години. Първоначално женският ден се е чествал в памет на сестрите Чънг – две храбри девойки, които имали смелостта да застанат начело на освободителната война срещу китайското господство. В един момент обаче попадат в засада и предпочитат да се хвърлят в реката и да се удавят, но не и да попаднат в плен. С настъпването на социализма, този празник плавно преминава в 8 март, както се чества и днес.

 

Във Франция и Германия не е прието да се подаряват цветя на 8-ми март. В двете държави това е празник по-скоро на майката и на трудещата се самостоятелна жена, а не толкова на любимата. Любовта по тези географски ширини се почита и демонстрира на Свети Валентин.

 

Също така 8 март е официален празник в Афганистан, Молдова, Украйна, Русия, Непал, Таджикистан, Уганда, Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Замбия, Ангола, Буркина Фасо, Камбоджа, Куба, Македония, Китай, Мадагаскар и много други.

 

В държави като България, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Камерун, Хърватска, Сърбия, и Чили, международния ден на жената не е официален празник, но въпреки това се чества като такъв.

 

В България е прието е освен на майките, бабите и всички останали роднини от женски пол, на този ден децата да подаряват цветя и на своите преподавателки в учебните заведения и детските градини.

 

В Чехия се водят оспорвани дебати относно честването на 8 март, тъй като празникът се свързва с комунистическия режим в страната по времето на Чехословакия и според десните партии и техните привърженици отбелязването му е изява на сантимент по комунистическото ѝ минало.

 

На 8-ми март в Полша се провеждат мащабни феминистки демонстрации в повечето големи градове.

 

През 2005 година Уругвай започва да празнува международния ден на жената с шумни празненства на главната улица в столицата на латиноамериканската държава – Монтевидео.

 

В Тайван на 8 март се провежда проучване сред жителките на островната държава, което се изразява в измерването на талията им и алармирането за вредата от наднорменото тегло върху женското здраве.

 

 

Ако Ви хареса наша статия споделете я в Вашите социални мрежи.

Честит празник, мили дами!

 С най-добрите пожелания, от екипа на Bell Education.

 

 

Източници на снимки:

Efren Barahona; Noah Buscher; Kelsey Chance; Thought Catalog; Jude Beck; Antonino Visalli; Clarke Sanders; Tuấn Trương; Suhyeon Choi; Jennifer Marquez; Jessie Daniella; Aiony Haust; Nassim Boughazi; Martin Lopez; Birmingham Museums Trust; Matheus Ferrero; Polina Tankilevitch.