Караджов камък – мястото на мъртвите; „Пътувай с bell“ в България – част 4

Караджов камък – мястото на мъртвите; „Пътувай с bell“ в България – част 4

 

Скалният феномен е тук от векове и крие много мистерии като останалите локации от свещения триъгълник. Мащабът му е голям, но малцина знаят за това място. Може би, защото е трудно достъпно. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей.

 

 

 

 

В него е наместен огромен камък с внушителни размери, който сякаш висша сила е поставила там. Вероятността това да е природен феномен е твърде малка. Огромната канара е надвиснала заплашително и погледне ли я човек отдолу, има чувството, че всеки момент скалата ще се изплъзне от хватката на канарите и ще се сгромоляса.

 

 

 

Има различни теории за това как камъкът е застанал между двата стръмни склона – от това да е спусната от НЛО, до това тя да е преместена със силата на мисълта (има теории, че траките и египтяните са можели да използват по-голям процент от потенциала на мозъка си и са владеели сила, чрез която са можели да изместват големи и тежки предмети, като влияят на гравитацията).

 

 

 

 

Феноменът носи името на Караджа войвода, който бил защитник на местното население, като ги пазел от набезите на турците. Местните хора разказват, че той се е криел в пещера в подножието на огромният камък. Един ден група от турски башибозуци убили по особено жесток начин девойка от село Мостово. Караджа войвода като разбрал за това организирал засада и избил турците до крак. Когато местният османски владетел чул за случката изпратил войска да намерят Караджа. Те обсадили камъка и убили войводата. От този момент нататък камъкът носи името му.

 

 

Според археолози тук траките почитали умрелите. Древните хора вярвали, че на това място има врата към света на мъртвите. Може би за врата са смятали мястото на заклещения камък.  На определен ден в годината тя се отваряла и живите можели да комуникират с тях. Душите можели да преминават за кратко в нашия свят, но някои от тях не се връщали обратно. Те се загубвали и не можели да открият пътя обратно. Лутали се наоколо в търсене на същата врата. За това Караджов камък се смята за лош камък и обладан от духовете на древни траки.

 

 

Изглежда доста злокобно, а легендите гласят, че тук влияят зли сили. Хората посещавали това място споделят, че усещат странна енергия и чуват странни шумове като от самолет или хеликоптер, без да има такъв наблизо. Старите хора се страхуват от това място, а по форумите има много коментари, които съветват да не се ходи до това място особено след залез-слънце.