ТОП 5 любопитни места в СВЕТА, за които НЕ СТЕ ЧУВАЛИ:

ТОП 5 любопитни места в СВЕТА, за които НЕ СТЕ ЧУВАЛИ:

 

 

 

Следната статия е поредицата ПОДАРЕТЕ СИ ПЪТЕШЕСТВИЕ ОТ ВКЪЩИ с bell
(Част 2 от 3):

 

 

1. Тувалу (Океяния) – Държавата обречена да изчезне

 

Тувалу е четвъртата най-малка държава в света. Това е едни приказен архипелаг от коралови острови насред Тихия океан и обхваща площ от само 26 км².

 

 

Специалното на тази малка държава е не само нейната красота, но и това, че за съжаление, е обречена да последва съдбата на Атлантида. За момента най-високата ѝ част е едва 4 метра над морското равнище, а нивото на водата се покачва с почти 4 мм за година.

 

 

Това би било огромна загуба за света, тъй като това е един тропически рай с прекрасни плажове, обгърнати с красиви палми, носещи сянка и хлад. През 2014г. правителството на Тувало започва да търси земя в Австралия и Нова Зеландия, която да купи, за да премести местното население, ако островите станат необитаеми.

 

 

Тувалу е едно изключително спокойно място, заобиколено от великолепни лагуни, където можете да се наслаждавате на слънцето и необятната океанска шир, докато си почивате и релаксирате. Средната годишна температура е 30 градуса по Целзий.

 

 

Но освен релаксация и спокойствие, това прекрасно място ви предлага и още няколко интересни неща, които можете да направите, като:

 

 • да наемете кану или яхта, с които да обиколите островите, и да се насладите на красотите, които предлага този тропически рай;
 • да поплувате из чистите тюркоазени води – за съжаление проблем за плуване около островите са големите приливи и отливи, но за сметка на това в плитките лагуни е сравнително безопасно;
 • да изпробвате подводен риболов;
 • да се разходите из забележителния остров Фунафути, който представлява тясна ивица от няколко малки острова, разпростиращи се на 9км дължина, и на места не по-широки от 20 метра;
 • да посетите морския парк Фунафути, който е защитен район – дом на интересни тропически птици и риби. Ако желаете можете и да наемете моторна лодка, с която да го обиколите и да го разгледате;
 • да изпиете по едно разхлаждащо питие в единствения бар в Тувалу.

 

 

За да достигнете до този приказен архипелаг можете да вземете самолет от Фиджи. Тувалу е малко по-отдалечен от континента, но това си има и своите плюсове –  некомерсиализиран е и ще избегнете тълпите от туристи, които заливат други подобни екзотични дестинации. За пренощуване можете да отседнете в една от четирите къщи за гости на Тувалу.

 

Би било прекрасно да успеете да посетите това приказно място, преди то да бъде потопено под тихоокеанските вълни.

 

 

2. Шани Шингапур (Индия) – Селото без врати

 

 

 

 

Селото Shani Shingnapur в Индия е като всяко друго село, но има една основна разлика – тук няма врати. Нивото на престъпност е толкова минимално, че хората се чувстват в безопасност  и не считат за нужно да слагат врати на къщите и магазините. Единствено банката има врата, но тя не се заключва. Дори бижутата и парите се съхраняват без да се слагат в шкафчета.

 

 

Повечето обществени тоалетни на селския площад Шани Шингнапур също нямат врати. Селяните в последствие се съгласяват да поставят тънка завеса близо до входа на тоалетните, за уединение на жените. Но не и врати, защото това би противоречало на вярата. На входа на някои къщи може да се видят бариера или чаршаф, които не позволяват кучетата и бездомните животни да влязат в дома им.

 

Защо селяните нямат врати по домовете си?

 

Това се дължи на силната им вяра в лорд Шани, богът на Сатурн, считан за светия пазител на селото.

 

 

Според легендата преди около 300 години на брега на река Панаснала, която някога е течала през селото, е била намерена скална плоча. Когато била докосната с пръчка, от нея запонало да тече кръв.

 

По-късно същата нощ самият лорд Шани се появява в сънищата на селския глава и му разкрива, че плочата е неговия собствен идол. Казва му, че отсега нататък трябва да се пази в селото, но има и едно условие: силата на тази скала е толкова божествена, че тя не може да се държи под покрив (местните казват още и че тя трябва да бъде без подслон, за да може Шани да наблюдава селото безпрепятствено). Шани благословява селския глава и обещава да защити селото от всякакъв вид опасност.

 

След като плочата бива закрепена, селяните решават да бойкотират вратите. Те вече не се нуждаят от тях при положение, че има Бог, който да ги пази.

 

Какво ще стане ако се осмелиш да откраднеш?

 

Смята се, че ако човек открадне нещо или направи нещо нечестно, той се ще си навлече гневът на боговете и ще се изправи пред „SAADHE Saati“ (период от седем години и половина лош късмет, който ще последва семейството – съдебни дела, злополуки, смъртни случаи, загуби в бизнес).

 

Още по-интересно и плашещо става, когато някой се опитал да открадне нещо от селото и ослепява. Друг случай разказва как един от селяните слага стъкла на входа на къщата си. Още на следващия ден претърпял инцидент с колата си.

 

 

Селото в днешни дни

 

 

Въпреки че Шани Шингнапур е останал свободен от кражби в продължение на векове, репутацията на малкото селце последно време е съборена със случаи на малки грабежи, като е възможно туристите да се възползват от неговата слава. За селяните Шани все още е ангел пазител и ще продължи да ги защитава от всяко зло око. Но не е изключено ако случаите на кражба зачестят, това в бъдеще да се промени.

 

 

3. Донгчуан – (Китай) – Червената земя

 

   / Dongchuan

 

 

 

Време е да отпътуваме до другия край на света – Китай, където ни очаква пленителната дестинация Донгчуан (Dongchuan Red Soil Land), позната още като „червената земя“ или „палитрата на Бога“. Това е изумително красиво място с площ от 1,858 km² кв. км. Известно е с многоцветните си слоеве терасовидни полета, наподобяващи търкалящи се вълни.

 

 

Божествената палитра от цветове в Донгчуан се дължи на железният оксид в почвата, който се е отлагал бавно през вековете, като постепенно обагря земята в различните зашеметяващи нюанси на червено. Освен това множестното цветни полета и култури, с които е осеяна, допълнително допринасят към разнообразието от пленителни пластове шарки.

 

 

Червената земя на Юнан е един божествен шедьовър и любимо място на фотографи и художници. Разноцветните ивици се преплитат по един спиращ дъха начин и създават невероятно зрелище, което не можете да си представите, ако никога не сте били там. Особено по залез гледката е толкова удивителна, че е трудно да се опише с думи.

 

 

Смята се, че Донгчуан е най-внушителната и великолепна по рода си в света, дори по-зрелищна от тази в Рио де Жанейро, Бразилия.

Тя е целогодишна дестинация. През пролетта океанът от цветя превръща района в огромна зашеметяващо-красива цветна градина. През лятото е очарователна вълна от царевични ниви, а през есента е разноцветно приказно кътче. През зимата пейзажът не е по-малко впечатляващ, но пътищата може да са заледени и може да е трудно да се стигне до там.

 

 

Най-доброто време, през което можете да посетите това необикновено място, е в края на пролетта / началото на лятото (април – юни) и през есента след пика на дъждовния сезон (септември – ноември).

 

 

 

4. „Държавата – фар“ (Британска Колумбия) – Най-малката държава в света

 

 

 

Lighthouse Country („държавата-фар“) е най-малката държава в света. Името си дължи на фаровете на двата острова, намиращи се в близост: Sisters Island и Chrome Island.

 

 

„Държавата-фар“ предлага на многобройните си посетители близо 100 км брегова линия и прекрасни пясъчни плажове. Освен това има и множество красиви паркове, кристално чисти езера, древни пещери и е дом на островни миди. Дърветата са огромни, площта е зелена през цялата година, а природата спира дъха.

Това е място, богато на история, местна култура и фолклор. Малките къщички, приветливите местни и незасегнатата природа допринасят за усещането, че все едно сте на село.

 

 

Ето някои от нещата, които можете да правите в най-малката държава в света:

 

 • да плавате с каяк в спокойните тихоокеански води;

 

 

 • да наблюдавате тюлени и морски лъвове, които плуват близо до брега, особено през пролетта;
 • да изследвате приливните басейни и да намерите морска звезда или „пясъчен долар“
  (още известен като „морска бисквитка“, вид плосък морски таралеж);

 

 

 • да съберете семейството или приятелите си около плажен огън и да опечете пресни миди и стриди, взети направо от брега;
 • да ловите риба редом с плешиви орли и чапли;
 • да играете голф на най-добрите игрища в района;
 • да посетите провинциалните паркове Horne Lake Cave и Spider Lake, където можете да разгледате уникални пещери, или да се впуснете в приключения като: конна езда, плуване, планинско колоездене, излети, походи;

 

 

 

 • да изпиете питие и да се насладете на музика на живо в кръчмата Crown & Anchor Roadhouse;
 • да хапнете от най-добрата риба и картофки в района в ресторанта Ship & Shore.

 

 

5. Коко Кей – (Бахамите) – увеселителен парк насред океана

 

 

Време е да завършим нашата класация с нещо наистина забавно. А какво по-забавно, вълнуващо и вдигащо нивата на адреналина до максимум от CocoCay.

Това е малко островче с дължина 183 метра, абсолютното олицетворениe на купон, смях и забавления. Причината за това е, че там е ситуиран един от най-забележителните увеселителни паркове в света.

 

 

Представете си как слънцето ви грее, а вие се намирате на Бахамите, където покорявате водни пързалки или се реете високо с въздушен балон.

 

 

В увеселителният парк има 13 водни пързалки, сред които е и Daredevil’s Peak. Със своите 40 метра тя е печели славата на най-високата водна пързалка в Северна Америка. На острова се намира и очарователният Лагуна Оазис, който е най-големият сладководен басейн на Бахамите.

 

 

В CocoCay можете още:

 

 • да поплувате с шнорхел или да се гмуркате из кораловите рифове с кристално-чиста тюркоазена вода, където да видите характерни за района тропически риби и корали;
 • да се насладите на прекрасните Бахами от птичи поглед в балон с хелий, издигащ се на 140 метра височина над острова;
 • да се разходите из пресъздаденото бахамско село с колоритни къщички и занаятчийски хижи, продаващи местни занаяти или да поемете по криволичести сенчести пътеки сред дърветата;
 • когато се почувствате изморени след дългият и изпълнен със силни емоции и приключения ден, да се отпуснете на хамак или шезлонг на плажа и да се насладите на спокойствието и красотата, докато отпивате от разхлаждащ тропически коктейл.

 

 

През 2019 г. островът беше изцяло реновиран. Ако искате да си подарите едно разтърсващо и вълнуващо изживяване, определено трябва да посетите CocoCay (там можете да отидете  единствено с круизните кораби на Royal Caribbean, тъй островът е частен и е тяхна собственост). Емоцията е несравнима и смятаме, че определено си заслужава!

 

 

Подарете си едно пътешествие от вкъщи с нашата игра!

 

Кои от тези пленителни места бяхте посетили вие?

 

Споделете ни в коментарите някое малко известно място в света, за което вие знаете.