ТОП 5 любопитни места в ЕВРОПА за които най-вероятно НЕ СТЕ ЧУВАЛИ

ТОП 5 любопитни места в ЕВРОПА за които най-вероятно НЕ СТЕ ЧУВАЛИ

Следната статия е поредицата ПОДАРЕТЕ СИ ПЪТЕШЕСТВИЕ ОТ ВКЪЩИ с bell
(Част 1 от 3):

Никой не очакваше…Ситуацията с Covid–19 ни изненада и никой не беше подготвен за това, което предстоеше. Знаем колко ви липсват пътуванията. Но ние от bell сме оптимисти и вярваме, че скоро ще можете да стегнете куфарите и отпътувате за някое очарователно място. И ние с нетърпение очакваме тези дни. За това решихме да направим за вас поредицата ПЪТУВАЙ ОТ ВКЪЩИ с bell, която ще се състои от 3 части.

В първата част сме подбрали ТОП 5 любопитни места в ЕВРОПА за които най-вероятно не сте чували и си струва да посетите.

1. Гитхорн (Холандия) – Градът без пътища

Започваме нашата класация с Гитхорн (Giethoorn) – едно приказно градче, което се намира в Холандия. Нарича се още „холандската Венеция“. Причината е, че в централната си част има голям красив участък с мноножестно канали и повече от 180 моста, които само добавят към живописния му чар.

Това е едно спиращо дъха място, изпълнено със зеленина, цветни градини, чемшири, кипариси и малки китни къщички със сламени покриви, които допринасят за усещането, че все едно си се върнал назад във времето.

Всъщност това живописно селце е изградено в настоящия си вид още преди 3 века. Най- старите надписи по табелите, окачени над входните врати на къщите и фермите, са с дати от 18 и 19 век. За разлика от новата част на селището, в старата няма пътища и там не можеш да се придвижваш с автомобил.

Можете да изследвате красивите криволичещи канали с кану или с т.н. „шепнещи лодки“ с електрически двигател. Те позволяват да се насладите спокойствието, тъй като за разлика от Венеция, където е пълно с тълпи туристи, там е толкова тихо и спокойно, че най-силният звук, който можете да чуете е крякането на някоя патица.

Също така пътеките до каналите на стария град са идеални и за разходка и колоездене. Има и  богат избор от кафенета и ресторанти, където можете да седнете, за да отпочинете.

Ако искате да си починене и да се насладите на наистина очарователно местенце, значи Гитхорн е вашата дестинация.

2. Кобленц (Германия) – Лифт над реката

По време на сливането на реките Рейн и Мозел и сближаването на три ниски планински вериги – Хунсрюк, Айфел и Вестервалд, римляните основават стратегическа военна крепост, която наричат Конфлуентес (в наши дни т.н. Еренбрейтщайн).

Тя се намира в живописния исторически град Кобленц (Koblenz). Със своят голям брой паркове и цветни градини той е очарователен, особено погледнат отгоре. Възможност за това ви предоставят големите панорамни прозорци на кабинковият лифт, преминаващ над река Рейн.

Той е на височина 112 метра над земята изминава 890 метра, като предоставя наистина зашеметяваща гледка, докато преминава през най-известните забележителности в района сред които:

  • крепостта Еренбрейтщайн, която се намира високо на скалист полуостров;
  • така нареченият „Немски кът“ (Deutsches Eck), където река Рейн се среща с река Мозел;
  •  стръмната скала Loreley, която се се извисява величествено на десния бряг на река Рейн;
  • паметника на Кайзер Вилхелм;
  • част от красивата долина на Среден Рейн.

 

3. Остров Закинтос (Гърция) – Кораб на пясъка

Zakynthos е остров в Гърция, заобиколен от колосални бели варовикови скали от едната страна и кристално чисти сини води от другата.

Там има едно възхитително заливче, достъпно единствено с лодка, където можете да поплувате из тюркоазени бистри води наслаждавайки се на това очарователно място. На плажът Наваджо пък можете да попаднете на една наистина необикновена гледка: стар ръждясал кораб, заседнал в пясъците на залива. Ето една популярна история за това как е стигнал до там.

На 1 октомври 1980 г. гръцките власти получават съвет, че товарен кораб на име Панайотис пренася контрабандни цигари. Твърди се, че тази незаконна доставка е била на път от Турция по заповед на италианската мафия. В опит да избягат от закона, преминават през плитките води на Наваджо, където Панайотис засяда, а екипажът избяга от местопроизшествието, оставяйки кораба на плажа. Слуховете носят, че местните жители са се възползвали от товара и че през следващите четири години на острова не се продават тютюневи изделия.

Колкото и да е забавна тази история – тя се оказва невярна. По-късно  Хараламбос Комптекрас – капитанът на Панайотис, разказва за действителното случилото се в документален филм – че инцидентът е причинен поради лошо време и механична повреда.

 

4. Бурано (Италия) – Дантеленият остров

Бурано е запленителен остров, изпълнен със симпатични пъстроцветни къщички, накацали покрай каналите.

Според легендата, тези квадратни къщички, били боядисани в ярки багри, за да служат като ориентир за рибарите в морето. Цветовата гама е последователна и специфичната система, свързана със златните години на острова. Ако някой иска да смени цвета на къщата си, трябва да пусне молба до правителството.

Островът е известен не само с разноцветните си къщички и с риболова, но и с усмихнатите си местни жители и с ръчно изработената си дантела. На острова се разказват много легенди за произхода на изящната дантела. Една от тях е за рибар, който наскоро се сгодил за своята любима. Той отишъл за риба в морето и мрежите си уловил морска сирена, която опитала да го омагьоса с песните си. Морякът, обаче, много обичал любимата си и не се подал. Сирената била учудена и впечатлена от верността му. Тя ударила с опашка лодката и от морската пяна се оформило приказно було от дантела.

Когато дошъл денят на сватбата на рибаря и неговата любима, всички жени ѝ завидели за красивото дантелено було. Те започнали да се опитват да изплетат също толкова фина дантела и така с времето жените на Бурано се превърнали в най-добрите майстори на дантела в света!

5. Хускар (Испания) – Селото на смърфовете

Júzcar – това селце не винаги е било синьо. Всъщност до 2011 година, то е било най-обикновено белокаменно селце с бели къщички, типични за Испания. Но тогава се случва нещо съдбоносно – Sony избират то да бъде снимачната площадка на новата 3D версия на така познатия ни детски филм „Смърфовете“. 12 местни безработни хващат четките 4200 литра боя по-късно всяка една къщичка, включително църквата и надгробните плочи, придобиват смърфско-син цвят. Това е една наистина впечатляваща трансформация на цяло село, използвана за толкова кратко време.

Само няколко месеца по-късно напливът на туристите станал неудържим и синьото село с жители от 200 души се посещава от 2000 туристи седмично, които искат да се потопят в приказната атмосфера на смърфовете.

След краят на снимките екипът на Sony били готови да пребоядисат отново града в бяло, както обещали, обаче неимоверният ръст на туризма подтиква жителите да организират референдум. На него 90% от хората гласуват за това градът да остане син, вместо да се връщат към традиционното си бяло. Дори построяват единственият увеселителен парк в света, с множество смърфски атракции.

За съжаление към днешна дата образите на сините човечета са изчезнали от улиците и фасадите на къщите, тъй като е издадена заповед, според която всички дейности, свързани с марката на „Смърф“ трябва да бъдат прекратени, поради неплащане на имиджови права. Но селото запазва своят син цвят, напомняйки за своята слава „домът на смърфовете“.

Подарете си едно пътешествие от вкъщи с нашата игра!

Кое от тези пленителни места бихте желали да отидете вие?

Споделете ни в коментарите някое малко известно и интересно място за което вие знаете и бихте желали да посетите. 🙂