Легендата за Тиквения Джак

Легендата за Тиквения Джак

Разбираме, че Хелоуин наближава, когато се заговори за духове, вещици, лакомства и трикове. Но знаете ли защо една от традициите е дълбаенето на тикви и превръщането им във фенери? А защо биват наричани „Тиквения Джак“? В тази статия ще споделим с вас една зловеща история, свързвана с най-страховития празник в годината.

 

Историята на Джак Скъперника

 

Една от старите ирландски легенди гласи, че един ден, докато Дяволът се разхождал навън, дочул двама селяни да си говорят как били излъгани от мъж на име Джак Скъперника. Описали го като „най-големият измамник живял някога“. Дяволът позеленял от завист, защото първото място трябвало да бъде за него. Не можел да остави нещата така, затова решил да намери въпросния мъж и да вземе душата му в Ада.

 

И така един ден, Дяволът видял Джак да се скита по улицата и отишъл при него, за да изпълни плана си. Но Джак, разбира се, бил много хитър и затова решил да го измами, като го помоли за една последна услуга – да яде, преди да отидат в Ада. Дяволът се смилил над него и се покачил на едно дърво за да му набере плодове. Когато стигнал най-високия клон, Джак Скъперникът нарисувал кръг от кръстове около дървото, за да попречи на Дявола да слезе на земята.

 

Двамата започнали да се пазарят и накрая се разбрали, че ако Джак изтрие кръга, то тогава Дяволът няма да вземе никога душата му в Ада. В следствие на уговорката, Джак доживял до дълбоки старини, като през целия си живот е бил лош с хората и непрестанно ги е мамил.

 

Какво се е случило след смъртта на Джак?

 

Когато се споминал, душата му се озовала пред Райските порти, но заради греховете му, била отхвърлена от Бог. Накрая единственият му избор бил да се запъти към Ада. Уви, сделката, която Джак сключил навремето, не позволявала на Дяволът да вземе душата му.

 

Джак бил обречен завинаги да се скита между Рая и Ада. Дяволът го съжалил и решил да му даде парче горещ въглен, за да има какво да осветява пътя му. Но Джак не можел да държи въглена с ръце, затова намерил ряпа, в която да го сложи и издълбал дупка в нея.

 

Където и да отидел Джак, ряпата го следвала, но с времето хората започнали да се страхуват от него. Затова решили да дълбаят репи с неговия облик и да поставят свещи в тях, след което оставяли фенерите пред домовете си, за да не може Джак да ги доближи.

 

Създаването на тиквения фенер

 

Години наред, хората продължили да правят това на Хелоуин, като в последствие го превърнали в традиция. През 1800 година, ирландски имигранти пренасят тази традиция в Америка. Но там решили да заменят ряпата с тиква, понеже тиквите били по-големи и по-лесни за дълбаене. В чест на Джак Скъперника, нарекли фенера –  „Тиквения Джак“.

 

Ако искате да разберете повече за Хелоуин и как го честват хората по цял свят, може да научите тук: “Halloween around the word”.

 

Потопете се в магията на празника с Bell Education, като посетите социалните ни мрежи – Facebook и Instagram. Там можете да се включите в нашата #HalloweenWeek, която ще се състои от забавни игри, загадки, трикове и най-интересното – конкурси с много награди! Очакваме ви до 31.10.2022 година!