6 ценни съвета за IELTS Speaking

6 ценни съвета за IELTS Speaking

Независимо дали желаете да учите в чужбина или планирате да мигрирате в англоговоряща страна, ще ви се наложи да положите IELTS изпит.

IELTS представлява тричасов тест, който оценява четирите ви езикови умения – слушане, четене, писане и говорене. За постигането на добър резултат е не само важно да получите добра подготовка, но и да я започнете навреме.

В тази статия ще ви запознаем по-подробно с четвъртия компонент -говорене, и ще ви дадем 6 ценни съвета, които ще ви помогнат да изградите увереността си.

Тестът за говорене представлява интервю между кандидата и проверяващия. Състои се от 3 части:

Първата част е 4 -5 минутен разговор с проверяващия по ежедневни теми като:

  • Семейство
  • Работа
  • Лични интереси

Във втората част ще получите карта с определена тема. Ще разполагате с една минута за водене на бележки по темата, след което ще говорите в продължение на две минути.

В последната трета част ще обсъдите по-подробно и задълбочено темата от част 2. Продължителността тук е 4 до 5 минути.

Повече за компонентите на изпита може да научите тук.

1. Не използвайте непознати думи

Със сигурност желаете да впечатлите проверяващия, но използването на сложни и непознати думи може да ви изиграе лоша шега. Има голям шанс да допуснете грешки в произношението на думите или да ги използвате в грешен контекст. Затова е най-добре да си служите с набор от речник, който ви е добре познат и е свързан с дадената тема.

 

 

2. Не говорете монотонно

Понякога монотонните звуци, които произвеждаме затрудняват слушателя да разбере кои са важните части в съобщението ни. Освен да направи разговора по-интересен, акцентирането върху ключови думи ще улесни разбирането на идеите, които представяте. Не забравяйте също и да използвате ръцете си, за да жестикулирате и да подобрите ритъма на разговора.

 

3. Отговаряйте изцяло на въпросите

Важно е да отговаряте изцяло на въпросите на проверяващия без да чакате той да ви подкани с допълнителен въпрос. Когато отговорите ви са кратки, това показва, че не можете да говорите подробно по дадена тема. Опитайте се да разширите своите отговори и да ги направите максимално най-пълни. Добавяйте повече информация към отговорите си, но не забравяйте, че тя трябва да бъде свързана с темата, по която говорите.

 

4. Използвайте набор от граматически структури

 

 

Един от критериите, които проверяващият има предвид, когато ви оценява, е граматичният ви обхват и точност. Постарайте се да си служите с разнообразни граматични структури. За да изразите своето мнение използвайте сложни и прости изречения и се съсредоточете върху структурата им. Важно е да можете да говорите за миналото, настоящето и бъдещето, като използвате правилни времена.

 

 

 

5. Практикувайте често срещани теми

Както споменахме, втората част от теста изисква да говорите по дадена тема за около 2 минути. Важно е да се упражнявате да говорите по често срещани теми, за да подобрите речника си и да бъдете по-уверени.

Такива теми са например:

  • Образование

  • Туризъм и пътувания

  • Транспорт

  • Семеен живот

  • Спорт и отдих

  • Интернет

  • Реклама и търговия на дребно

 

 

6. Посетете подготвителен курс, ако е възможно

 

 

Подготвителните курсове за IELTS ви предоставят материали, както и трикове, които трябва да знаете, за да постигнете добър резултат.

Говорите твърде бързо? Или бавно? Не успявате да дадете ясен отговор?

Подготвителният курс ще ви помогне да отговорите на всички въпроси, които имате, за да бъдете по-уверени и подготвени. Ще получите съвети от вашия преподавател и ще научите изпитни стратегии и техники, с които да постигнете максимален резултат.

Ние от Bell education ще ви помогнем да научите всичко необходимо, за да се представите на отлично ниво!

 

 

Вижте предстоящите дати за изпит IELTS в гр. Варна и се регистрирайте при нас сега!

 

 

Ако имате още въпроси се свържете с нас! Ще се радваме да ви отговорим!